Ζώντας με το γλαύκωμα

Ζώντας με το γλαύκωμα Ζώντας με το γλαύκωμα

Το σημερινό άρθρο απευθύνεται κυρίως στους ασθενείς με γλαύκωμα και περιέχει στρατηγικές συμβουλές για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

Πάμε, λοιπόν!

1. Βάζουμε καθημερινά και στην ώρα τους τις αντιγλαυκωματικές σταγόνες. Η πιο σημαντική συμβουλή από όλες.

2. Επειδή οι αντιγλαυκωματικές σταγόνες συχνά προκαλούν ή επιτείνουν προϋπάρχουσα ξηροφθαλμία, χρησιμοποιούμε καθημερινώς τεχνητά δάκρυα. Έχει μάλιστα βρεθεί, ότι τα αντιγλαυκωματικά φάρμακα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε μάτια με φυσιολογικό βαθμό ενυδάτωσης.

3. Κάνουμε τακτικά αερόβια σωματική άσκηση (πχ. γρήγορο βάδισμα, ελαφρό τρέξιμο, κολύμβηση). Αντίθετα, αποφεύγουμε ασκήσεις που αυξάνουν την πίεση στη θωρακική κοιλότητα και στο κεφάλι (πχ. άρση βαρών, ασκήσεις γιόγκα με το κεφάλι προς τα κάτω).

4. Αν παίρνουμε αντιυπερτασικά χάπια, είναι προτιμότερο να τα παίρνουμε το πρωί αντί για το βράδυ (κατόπιν συνεννόησης με τον παθολόγο/καρδιολόγο μας). Αυτό συνιστάται, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της μεγάλης νυκτερινής υπότασης, που λειτουργεί βλαπτικά στην αιμάτωση του οπτικού νεύρου.

5. Αν έχουμε υπόταση, ενδείκνυται να αυξήσουμε ελαφρώς την ποσότητα αλατιού στο φαγητό μας. Η υπόταση δεν κάνει καλό στο γλαύκωμα, γιατί τότε ελαττώνεται η αιματική ροή στο οπτικό νεύρο. Από την άλλη όμως πλευρά, η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση και υπέρταση, επομένως χρειάζεται προσοχή.

6. Ακολουθούμε σωστή διατροφή, που περιέχει τόσο κρέας όσο και λαχανικά. Έχει βρεθεί ότι η αναιμία και η έλλειψη βιταμίνης B12 και φυλλικού οξέος λειτουργούν επιβαρυντικά στο γλαύκωμα.

7. Προσέχουμε τη χοληστερίνη μας. Έχει βρεθεί, ότι υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα σχετίζονται με επιδείνωση του γλαυκώματος (κυρίως του γλαυκώματος φυσιολογικής πίεσης).

8. Αν και δεν πρόκειται για θεραπευτικά σκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ginkgo biloba έχει βρεθεί ότι βοηθούν στην τόνωση της λειτουργίας του οπτικού νεύρου των γλαυκωματικών ασθενών, επομένως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη, ότι το ginkgo biloba μπορεί να αραιώσει το αίμα μας (ιδιαίτερα αν είμαστε ήδη σε αγωγή με αντιπηκτικά) και να μας προδιαθέσει σε αιμορραγίες.

9. Αν έχουμε διαγνωσθεί με χρωστικοφόρο γλαύκωμα (ή σύνδρομο διασποράς χρωστικής), καλό είναι να αποφεύγουμε την έντονη σωματική άσκηση. Επιτρέπεται φυσικά να αθλούμαστε, αλλά ας μην το παρακάνουμε. Αν μετά από σωματική άσκηση μας πιάνει πονοκέφαλος στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια και η όραση θαμπώνει (πχ. βλέπουμε χρωματιστά φωτοστέφανα), τότε ενδέχεται η ενδοφθάλμια πίεσή μας να αυξάνεται απότομα και πρέπει να ενημερώσουμε τον οφθαλμίατρό μας.

10. Αν έχουμε διαγνωσθεί με γλαύκωμα κλειστής γωνίας, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας κάποια συμπτώματα που δηλώνουν απότομη αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, όπως μετωπιαίος πονοκέφαλος κυρίως κατά τις βραδινές ώρες ή γενικώς στο σκοτάδι και θόλωση της όρασης με χρωματιστά φωτοστέφανα. Σε τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε τον οφθαλμίατρό μας.

11. Αν έχουμε διαγνωσθεί με γλαύκωμα κλειστής γωνίας, είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε ορισμένα φάρμακα (πχ. κάποια αντικαταθλιπτικά) και να ενημερώσουμε σχετικά τον παθολόγο μας.

12. Αποφεύγουμε τη μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης, γιατί έχει την τάση να αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση.

13. Επισκεπτόμαστε τακτικά τον οφθαλμίατρό μας και κάνουμε τις συνιστώμενες εξετάσεις (οπτικά πεδία, OCT και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει.

Το γλαύκωμα δεν θεραπεύεται. Αλλά αντιμετωπίζεται. Είναι στο χέρι μας.

Προβλήματα όρασης στα παιδιά: ύποπτα συμπτώματα πο...
Βλέπουν οι τυφλοί ... καλικάντζαρους;
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...