Υπάρχει γλαύκωμα με φυσιολογική πίεση του ματιού;

Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης Γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης

Ναι! Είναι το "γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης", μια χρόνια μορφή γλαυκώματος η ακριβής αιτιοπαθολογία της οποίας δεν είναι ακόμα απόλυτα γνωστή.

Αν και η φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση κυμαίνεται μεταξύ 10 και 21 mmHg, υπάρχουν γύρω μας άτομα που έχουν προχωρημένο γλαύκωμα, ενώ η πίεση του ματιού τους δεν ξεπέρασε ποτέ τα 18 mmHg! Σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται, ότι δεν ευθύνεται τόσο η ενδοφθάλμια πίεση όσο άλλοι παράγοντες, που έχουν σχέση κυρίως με το κυκλοφορικό σύστημα και ειδικότερα την αιματική ροή στο μάτι.

Άτομα υψηλού κινδύνου για γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: συχνές ημικρανίες, ψυχρά άκρα που ενδεχομένως λευκάζουν έντονα ή ακόμα και μπλαβίζουν στο έντονο κρύο ("φαινόμενο Raynaud"), χαμηλή αρτηριακή πίεση, επεισόδια ορθοστατικής υπότασης (δηλαδή έντονη ζάλη, όταν σηκώνονται απότομα από το κρεβάτι).

Επιπλέον, προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα και η αυστηρή χορτοφαγία (μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης Β12, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οπτικού νεύρου).

Ασθενείς με γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης που λαμβάνουν χάπια για την αρτηριακή υπέρταση συνιστάται, εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη, να λαμβάνουν την αγωγή τους τις πρωινές ώρες. Και αυτό γιατί η βραδινή αντιυπερτασική αγωγή μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση (και συνεπώς την πίεση της οφθαλμικής αιματικής ροής) επικίνδυνα κατά τη νύχτα, τις ώρες δηλαδή που η αρτηριακή πίεση είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλότερη φυσιολογικά. Κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τροφοδοσία του οπτικού νεύρου και να επιτείνει την εξέλιξη του γλαυκώματος.

Επιπλέον, κάποιες μελέτες έχουν δείξει, ότι η ενδοφθάλμια πίεση ελαττώνεται, όταν κοιμόμαστε με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο σε σχέση με το σώμα. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γλαυκώματος προτείνει, ότι ίσως είναι καλή ιδέα, ασθενείς με γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης να κοιμούνται σε περισσότερα από ένα μαξιλάρια.

Βιβλιογραφία
https://www.eugs.org/eng/tips_showtip.asp?id=2678
Kiuchi T, Motoyama Y, Oshika J. Relationship of progressive visual field damage to postural changes in intraocular pressure in patients with normal-tension glaucoma. Οphthalmology 2006; 113: 2150-5
Buys YM, Alasbali T, Yin YP et al. Effects of sleeping in a head-up position on intraocular pressure in patients with glaucoma. Ophthalmology 2010; 117: 1348-51.
Lazzaro EC, Mallick A, Singh M et al. The effect of positional changes in intraocular pressure during sleep in patients with and without glaucoma. J Glaucoma 2014; 23: 282-7.

Ιογενής Επιπεφυκίτιδα, ο χειμερινός δυνάστης των μ...
Σχέση εμπιστοσύνης ασθενούς - οφθαλμιάτρου, το κλε...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...