Βλέπουν οι τυφλοί ... καλικάντζαρους;

Βλέπουν οι τυφλοί ... καλικάντζαρους; Βλέπουν οι τυφλοί ... καλικάντζαρους;

- Γιατρέ, κάθε βράδυ όταν πάω να κοιμηθώ βλέπω να κάθεται στο κρεβάτι μου ένας καλικάντζαρος!

Αυτό μου είπε κάποτε ένας τυφλός ασθενής, όταν ακόμα έκανα ειδικότητα...

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε ακούσει για το σύνδρομο Charles Bonnet. Πρόκειται για ένα φαινόμενο οπτικών παραισθήσεων που εμφανίζεται σε άτομα με πολύ χαμηλή όραση και οφείλεται σε αυτόματη διέγερση των νευρώνων του οπτικού εγκεφαλικού φλοιού. Κατά μία έννοια είναι ένα “σύνδρομο στέρησης οπτικών ερεθισμάτων” που υφίσταται ο εγκέφαλος του τυφλού και που προσπαθεί να αντιρροπήσει δημιουργώντας δικές του οπτικές εικόνες.

Οι οπτικές αυτές παραισθήσεις δεν μοιάζουν με τις εικόνες που “βλέπουμε” στα όνειρα. Είναι εικόνες ζωντανές που ο τυφλός βλέπει και έχει την αίσθηση ότι υπάρχουν πραγματικά στο περιβάλλον του. Μάλιστα, πολλές φορές κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι. Συνήθως οι τυφλοί που πάσχουν από το σύνδρομο Charles Bonnet βλέπουν παράξενες μορφές (ξωτικά, τερατάκια ή καλικάντζαρους) ή επικίνδυνα ζώα (πχ. φίδια, τίγρεις) να εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά τους, κάτι που τους προκαλεί φόβο. Άλλες φορές όμως οι παραισθήσεις είναι πιο αθώες ή ακόμα και διασκεδαστικές και μπορεί να είναι πολύχρωμα μοτίβα ή γεωμετρικά σχήματα που στροβιλίζονται, λουλούδια ή άνθρωποι.

Οι οπτικές παραισθήσεις εμφανίζονται κυρίως, όταν το τυφλό άτομο είναι μόνο του ή είναι κουρασμένο και μάλιστα είναι συχνότερες τη νύχτα. Αν κάποιος δεν γνωρίζει για το σύνδρομο αυτό, μπορεί εύκολα να αποδώσει τις παραισθήσεις σε ψυχική νόσο. Ωστόσο, τα άτομα που πάσχουν από Charles Bonnet δεν είναι τρελά. Η νοητική και ψυχική τους λειτουργία είναι φυσιολογική και όσα υφίστανται δεν είναι τίποτε άλλο από παιχνίδια του εγκεφάλου τους.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Charles Bonnet. Με τον καιρό οι πάσχοντες συνηθίζουν τις οπτικές παραισθήσεις και δεν τους προκαλούν ανησυχία. Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου είναι οι τυφλοί να απασχολούνται σε άλλες δραστηριότητες, να έχουν καλή παρέα και να συζητούν. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα αυτόματης διέγερσης του οπτικού εγκεφάλου.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 4 τυφλούς έχει σύνδρομο Charles Bonnet…

Σχετικά ενημερωτικά βίντεο που βρήκα στο Youtube (αλλά στα αγγλικά):
https://www.youtube.com/watch?v=LBxe-bbRU0M
https://www.youtube.com/watch?v=oWo7S93spEc

Ζώντας με το γλαύκωμα
Εσείς γνωρίζετε τι είναι το “γλαύκωμα κλειστής γων...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...