Το γλαύκωμα στην εγκυμοσύνη

Το γλαύκωμα στην εγκυμοσύνη Το γλαύκωμα στην εγκυμοσύνη

Με αφορμή ένα ερώτημα από μια ασθενή που σχεδίαζε να μείνει έγκυος και η οποία έβαζε οφθαλμικές σταγόνες για το γλαύκωμα σχετικά με το αν έπρεπε να σταματήσει τις σταγόνες:

Η ενδοφθάλμια πίεση κατά κανόνα ελαττώνεται φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη λόγω ορμονικών αλλαγών και αυτή η ελάττωση είναι πιο έντονη κατά την 24η έως την 30ή εβδομάδα της κύησης. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις αρχόμενου γλαυκώματος ο οφθαλμίατρος μπορεί ενδεχομένως να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή κατά την εγκυμοσύνη. Αν όμως η θεραπεία χρειάζεται να συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή των οφθαλμικών σταγόνων. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια των σταγόνων για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί αυτή είναι η κρίσιμη περίοδος της οργανογένεσης.

Από τις αντιγλαυκωματικές σταγόνες που κυκλοφορούν σήμερα δεν υπάρχει κάποια που να αντενδείκνυται αυστηρά στην εγκυμοσύνη. Όλες όμως μπορεί δυνητικά να έχουν παρενέργειες, πχ. οι προσταγλανδίνες να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή οι β-αποκλειστές να προκαλέσουν βραδυκαρδία στο έμβρυο. Οι α-αγωνιστές (βριμονιδίνη) ίσως είναι περισσότερο ασφαλείς ως επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο θα πρέπει να διακόπτονται μετά τον τοκετό και κατά το θηλασμό, γιατί μέσω του μητρικού γάλακτος μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο, καταστολή και άπνοια στο νεογνό.

Ένα τρικ που ελαττώνει κάπως τον κίνδυνο παρενεργειών των οφθαλμικών σταγόνων κατά την εγκυμοσύνη είναι ο αποκλεισμός της δακρυϊκής οδού με το δάκτυλο αμέσως μετά την ενστάλαξη των σταγόνων. Έτσι, ελαττώνεται η απορρόφηση των σταγόνων στη συστηματική κυκλοφορία μέσω του βλεννογόνου της μύτης.

Εναλλακτική και ασφαλής θεραπευτική επιλογή κατά την κύηση είναι η τραμπεκουλοπλαστική με laser (πολύ απλή και ανώδυνη διαδικασία). Αν για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος της εγκύου κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αντιμεταβολίτες λόγω του κινδύνου τερατογένεσης και αν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη, η έγκυος θα πρέπει να τοποθετηθεί στο χειρουργικό κρεβάτι σε πλάγια θέση, ώστε το έμβρυο να μην πιέζει τα μεγάλα αγγεία.

Βιβλιογραφία
1. EGS Guidelines, 4th edition, Page 154
2. Razeghinejad MR et al. Pregnancy and glaucoma. Surv Ophthalmol 2011;56:324-35.
3. https://www.eugs.org/eng/pearls_showpearl.asp?id=3271

Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο 2019
Μπορεί ένα αντιδιαβητικό χάπι να προφυλάξει από τη...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...