Τα οφθαλμολογικά προβλήματα των ασθενών με Parkinson

Μοχάμεντ Άλι και Μάικλ Φοξ, διασημότητες με Parkinson Τα οφθαλμολογικά προβλήματα των ασθενών με Parkinson

Πρόσφατα δημοσιευμένη ευρωπαϊκή μελέτη αναδεικνύει τα οφθαλμολογικά προβλήματα των ασθενών με νόσο Parkinson και εφιστά την προσοχή των ιατρών για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπισή τους σε αυτή την ευάλωτη ομάδα ασθενών.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1000 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τυχόν οφθαλμολογικά συμπτώματα και την επίπτωση αυτών στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Η μελέτη έδειξε ότι 82% των ασθενών με Parkinson ανέφεραν τουλάχιστον ένα οφθαλμολογικό σύμπτωμα σε σύγκριση με 48% των νευρολογικώς υγιών ατόμων αντίστοιχης ηλικίας. Ανάμεσα στα πιο ενοχλητικά οφθαλμολογικά συμπτώματα ήταν η θολή όραση, η διπλωπία, η έντονη δακρύρροια, η ξηροφθαλμία και η ευαισθησία στο φως.

Επιπλέον, οι μισοί περίπου ασθενείς με Parkinson (52%) ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους περιόριζαν την ικανότητά τους για ανάγνωση, ένας στους τρεις (33%) δεν μπορούσε να οδηγήσει εξαιτίας των προβλημάτων όρασης και περίπου 28% δυσκολευόταν στην παρακολούθηση τηλεόρασης και στην εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συνολικά 68% των ασθενών με Parkinson δυσκολεύονταν τουλάχιστον σε μία καθημερινή δραστηριότητά τους εξαιτίας οφθαλμολογικών προβλημάτων σε σύγκριση με 35% των υγιών ατόμων της μελέτης.

Ανησυχητικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι ασθενείς με Parkinson είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για πτώσεις σε σύγκριση με τους νευρολογικώς υγιείς συμμετέχοντες, κάτι που μπορεί μεν να οφείλεται στα προβλήματα κινητικότητας των ατόμων με Parkinson, ωστόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζουν και τα οφθαλμολογικά τους συμπτώματα.

Δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης τους οι ερευνητές προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν όσους ασχολούνται με τη φροντίδα ασθενών με Parkinson σχετικά με την ανάγκη συχνής οφθαλμολογικής εξέτασης των ατόμων αυτών, ώστε να αναγνωρίζονται εγκαίρως τυχόν οφθαλμολογικά προβλήματα που επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινότητά τους.

Βιβλιογραφία
Borm C et al. Seeing ophthalmologic problems in Parkinson disease: Results of a visual impairment questionnaire. Neurology 2020;94(14):e1539-e1547

ΥΓ.: Η φωτογραφία είναι υπενθύμιση ότι η νόσος Parkinson δεν εξαιρεί κανένα, ούτε τις διασημότητες...

Καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο 2021!
Πώς μπορώ να εξετάσω την ωχρά κηλίδα μου στο σπίτι...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...