Συμβουλές για την αντιμετώπιση οφθαλμικών παθήσεων στο σπίτι

Συμβουλές για την αντιμετώπιση οφθαλμικών παθήσεων στο σπίτι Συμβουλές για την αντιμετώπιση οφθαλμικών παθήσεων στο σπίτι

Κατά κανόνα οι παθήσεις των ματιών χρειάζονται εκτίμηση από οφθαλμίατρο, γιατί κάποιες φορές ... δεν είναι αυτό που νομίζουμε! Ωστόσο, σε κάποιες απλές περιπτώσεις μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας στο σπίτι.

Περιοφθαλμική εκχύμωση (πρησμένο - μαυρισμένο μάτι)
Αν συνυπάρχει ελάττωση όρασης, αίμα μέσα στο μάτι, αλλαγή-ασυμμετρία στο μέγεθος της κόρης, αδυναμία κίνησης του ματιού ή διπλωπία, τότε επιβάλλεται έλεγχος από οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατό.
Αν πρόκειται για μια απλή εκχύμωση γύρω από το μάτι, τότε μπορείτε να βάλετε πάγο τυλιγμένο σε σακούλα ή ύφασμα για 15-20 λεπτά και να το επαναλάβετε μετά από μία ώρα. Αντίθετα με όσα ενδεχομένως έχετε δει σε ταινίες, η χρήση ωμού κρέατος πάνω στο μάτι απαγορεύεται λόγω κινδύνου μόλυνσης από μεταφορά μικροβίων.

Επιπεφυκίτιδα
Επειδή πολλές παθήσεις μπορούν να μιμηθούν τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας, συνιστάται καταρχάς οφθαλμολογική εξέταση.
Εφόσον διαγνωσθείτε με επιπεφυκίτιδα, τότε για την ανακούφιση από τα συμπτώματα μπορείτε να εφαρμόζετε κρύες κομπρέσες και να χρησιμοποιείτε συχνά τεχνητά δάκρυα. Η παραδοσιακή συνταγή της χρήσης χαμομηλιού είναι πολύ αμφίβολη, γιατί παρά την καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού υπάρχει πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης σε αυτό.
Λόγω της εύκολης μετάδοσης του ιού της επιπεφυκίτιδας συνιστάται να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές πετσέτες και μαξιλαροθήκες και να αποφεύγετε την πολύ στενή επαφή με τους άλλους. Εννοείται, ότι απαγορεύεται η χρήση οφθαλμικού μακιγιάζ όσο η νόσος είναι ενεργή.

Οφθαλμική αλλεργία
Όπως και στην επιπεφυκίτιδα παραπάνω, μπορείτε να εφαρμόζετε συχνά κρύες κομπρέσες και να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα. Σε περίπτωση έντονης φαγούρας ενδείκνυται η χρήση αντιαλλεργικού κολλυρίου.
Προσπαθήστε να ελαττώσετε την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνα και όταν είστε σε εξωτερικό χώρο προστατέψτε τα μάτια σας φορώντας γυαλιά ηλίου.

Κριθαράκι – Χαλάζιο
Πρόκειται για τοπική επιμόλυνση και φλεγμονή των αδένων του βλεφάρου. Σε ελαφρές περιπτώσεις μπορείτε να εφαρμόσετε ζεστές κομπρέσες, οι οποίες βοηθούν στο να ρευστοποιηθεί το πυώδες έκκριμα και να παροχετευθεί αυτόματα, οπότε υποχωρεί η φλεγμονή. Αν όμως το κριθαράκι επιδεινωθεί, τότε συνιστάται εξέταση (και πιθανώς παροχέτευση) από οφθαλμίατρο. Αποφύγετε να σπάσετε και να παροχετεύσετε από μόνοι σας το κριθαράκι, γιατί υπάρχει κίνδυνος διασποράς μικροβίων στη γύρω περιοχή του βλεφάρου. Συνήθως η τακτική χρήση μιας οφθαλμικής αντιβιοτικής αλοιφής για περίπου 10 μέρες αρκεί για την υποχώρηση της νόσου.

Χρόνια βλεφαρίτιδα
Πρόκειται για γενικευμένη χρόνια φλεγμονή των αδένων των βλεφάρων που εκδηλώνεται με ενοχλήματα τύπου ξηροφθαλμίας, ερεθισμού και βλεννωδών εκκρίσεων από τα μάτια κυρίως τις πρωινές ώρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθά η καθημερινή εφαρμογή ζεστής κομπρέσας για 5-10 λεπτά, ώστε με τη θερμότητα να ρευστοποιηθεί το έκκριμα των αδένων, και κατόπιν η απαλή μάλαξη των αδένων και ο καθαρισμός των βλεφάρων και βλεφαρίδων με καθαρό χαρτομάντηλο ή με ειδικούς αφρούς και μαντηλάκια που μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο.
Σε έντονα συμπτώματα χρειάζεται εξέταση από οφθαλμίατρο και ενδεχομένως η χρήση ήπιων σταγόνων κορτιζόνης για λίγο διάστημα.
Επειδή η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των βλεφάρων, συνιστάται διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά (πχ. λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί). Στο εμπόριο κυκλοφορούν σχετικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε, αν και δεν υπερτερούν της σωστής διατροφής σε αποτελεσματικότητα.

Βιβλιογραφία
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/home-remedies

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχές το Νέο Έτος!
Νόστιμες τροφές για υγιή μάτια!
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...