Σχέση εμπιστοσύνης ασθενούς - οφθαλμιάτρου, το κλειδί της επιτυχίας

Σχέση εμπιστοσύνης ασθενούς - οφθαλμιάτρου Σχέση εμπιστοσύνης ασθενούς - οφθαλμιάτρου

Πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ καταδεικνύει τη σημασία που έχει η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ασθενή και οφθαλμίατρο στην πιθανότητα ο ασθενής να συστήσει μελλοντικά ένα συγκεκριμένο οφθαλμολογικό ιατρείο ή κλινική στους φίλους και συγγενείς του.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση τυποποιημένου ερωτηματολογίου που δόθηκε στους ασθενείς 566 διαφορετικών οφθαλμολογικών ιατρείων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ενός έτους. Συνολικά συγκεντρώθηκαν περίπου 140.000 ερωτηματολόγια.

Τα αποτελέσματα εδειξαν, ότι συνολικά 82% των ερωτηθέντων θα συνιστούσαν το οφθαλμολογικό ιατρείο που επισκέφθηκαν στους φίλους και συγγενείς τους.

Οι παράγοντες που σχετίζονταν περισσότερο με την πιθανότητα οι ασθενείς να συστήσουν ένα συγκεκριμένο οφθαλμολογικό ιατρείο ή κλινική ήταν η εμπιστοσύνη στον οφθαλμίατρό τους και η αρμονική συνεργασία των μελών της κλινικής ή του ιατρείου για τη φροντίδα των ματιών τους.

Αντίθετα, δεν βρέθηκε σημαντική σχέση ανάμεσα στην πιθανότητα σύστασης ενός ιατρείου ή κλινικής και στην ευκολία κλεισίματος ραντεβού, την ευκολία τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ιατρείο ή το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου/κλινικής. Επίσης, η διάρκεια παραμονής στο ιατρείο (από την άφιξη έως την αναχώρηση) δεν φαινόταν να παίζει σημαντικό ρόλο στο αν ο ασθενής θα συστήσει το ιατρείο στον κοινωνικό κύκλο του.

Τα παραπάνω ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τον τόπο διαμονής των ασθενών.

Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν, ότι παράγοντες όπως η καθαριότητα του χώρου δεν έπαιζαν ιδαίτερο ρόλο στη συνολική εντύπωση που σχημάτιζε ο οφθαλμολογικός ασθενής για το ιατρείο, όμως τέτοιοι παράγοντες αποκτούσαν σημασία, όταν ο ασθενής δεν έμενε ικανοποιημένος από τη συνεργασία της ομάδας του ιατρείου (δηλ. ιατρών, νοσηλευτών, γραμματείας) στην παροχή ιατρικής φροντίδας!

Βιβλιογραφία
Ramsey DJ et al. Measuring Patient Loyalty in Ophthalmology: A Nationally Representative Study. Ophthalmology. 2018 Jul;125(7):1124-1126.

Υπάρχει γλαύκωμα με φυσιολογική πίεση του ματιού;
Γιατρέ, ποια είναι η φυσιολογική πίεση των ματιών;
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...