Σοκολάτα υγείας και όραση

Σοκολάτα υγείας και όραση Σοκολάτα υγείας και όραση

Είναι γνωστή η ευεργετική επίδραση της σοκολάτας υγείας στην αιματική ροή, στη νοητική λειτουργία και στη ψυχική μας διάθεση. Πώς όμως επιδρά η σοκολάτα στη λειτουργία της όρασης;

Για να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα, 30 οφθαλμολογικώς υγιή - και τυχερά - άτομα κλήθηκαν να καταναλώσουν σοκολάτα υγείας και μετά από μερικές μέρες σοκολάτα γάλακτος. Περίπου 2 ώρες μετά την κατανάλωση σοκολάτας μετρήθηκε η ακριβής οπτική τους οξύτητα και η ευαισθησία των ματιών τους στη φωτεινή αντίθεση (contrast sensitivity).

Ναι, μαντέψατε σωστά! Η κατανάλωση σοκολάτας βελτίωσε την οπτική λειτουργία των συμμετεχόντων και μάλιστα η σοκολάτα υγείας περισσότερο από τη σοκολάτα γάλακτος. Βέβαια, δεν μιλάμε για δραματική βελτίωση (ούτως ή άλλως η μελέτη έγινε σε φυσιολογικά άτομα), αλλά πάντως για βελτίωση.

Σημαντικές παρατηρήσεις επί του θέματος: Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η "βελτιωμένη" οπτική λειτουργία μετά την κατανάλωση σοκολάτας ούτε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της τακτικής κατανάλωσης σοκολάτας στην οπτική λειτουργία. Επίσης, δεν γνωρίζουμε αν και πόσο ευεργετική είναι η επίδραση της σοκολάτας σε άτομα με παθήσεις των ματιών (πχ. γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας κλπ). Σίγουρα χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για το θέμα και προσωπικά πολύ ευχαρίστως θα συμμετείχα σε κάποιες από αυτές!

Βιβλιογραφία
Rabin J et al. Effects of Milk vs Dark Chocolate Consumption on Visual Acuity and Contrast Sensitivity Within 2 Hours: A Randomized Clinical Trial. JAMA Ophthalmol. Published online April 26, 2018. doi:10.1001/jamaophthalmol.2018.0978

Διημερίδα Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κεντρικής Ελλάδ...
Πόσο εμπιστεύεστε τις online κριτικές των ιατρών;
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...