Προβλήματα όρασης στα παιδιά: ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Προβλήματα όρασης στα παιδιά Προβλήματα όρασης στα παιδιά

Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με τα κυριότερα συμπτώματα που θα πρέπει να μας κάνουν να υποψιαστούμε πρόβλημα όρασης στο παιδί μας. Πρέπει να τονιστεί ότι, αν παρατηρήσετε στο παιδί σας κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί σας έχει σοβαρό πρόβλημα όρασης, αλλά καλό θα είναι να ζητήσετε τη γνώμη οφθαλμίατρου.

Στη βρεφική ηλικία
Το βασικό πρόβλημα σε αυτή την ηλικία είναι ότι το παιδί δεν μιλάει ακόμα, συνεπώς δεν μπορεί να μας πει ότι δεν βλέπει. Πρέπει λοιπόν να έχουμε υπόψη μας τα εξής ύποπτα συμπτώματα:
• Όταν το βρέφος δεν μπορεί να προσηλώσει το βλέμμα του και να παρακολουθήσει κινούμενα αντικείμενα μετά την ηλικία των 3 μηνών.
• Εάν το παιδί σας έχει ασυνήθιστα μεγάλα μάτια και ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει γαλανωπή θόλωση του κερατοειδούς ή έντονη δακρύρροια (σημεία ύποπτα για συγγενές γλαύκωμα).
• Όταν η κόρη του ματιού έχει λευκωπό χρώμα αντί του φυσιολογικού μαύρου (λευκοκορία). Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και από φωτογραφίες όπου η κόρη του ενός ματιού έχει κόκκινο χρώμα (λόγω ανάκλασης του φωτός στον αμφιβληστροειδή), ενώ του άλλου λευκωπό ή κίτρινο.
• Όταν το παιδί αντιδρά έντονα στην κάλυψη του ενός ματιού (του υγιούς), ενώ αντίθετα δεν αντιδρά στην κάλυψη του άλλου (του ματιού με χαμηλή όραση). Παιδιά με φυσιολογική όραση και στα δυο μάτια δεν αντιδρούν ή αντιδρούν εξίσου στην κάλυψη του ενός ματιού.
• Όταν τα μάτια κάνουν γρήγορες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις (νυσταγμός).
• Όταν το παιδί έχει λοξή θέση του κεφαλιού (πιθανώς γιατί έχει διπλωπία ή νυσταγμό στην κανονική θέση).
• Όταν εμφανίζει στραβισμό. Εδώ πρέπει να τονιστεί η διαφορά του στραβισμού με τον 'ψευδοστραβισμό', ο οποίος οφείλεται στο γεγονός ότι στα βρέφη η μύτη δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι τα μάτια στραβίζουν προς τα μέσα. Ένας πρακτικός τρόπος να διαπιστώσετε αν το παιδί σας στραβίζει πραγματικά, είναι να παρατηρήσετε το είδωλο από μια φωτεινή πηγή στα μάτια του. Εάν το φωτεινό είδωλο προβάλλεται σε αντίστοιχα-συμμετρικά σημεία των ματιών, τότε δεν υπάρχει στραβισμός.

Στην προσχολική και σχολική ηλικία
• Όταν κατά το διάβασμα κουράζεται εύκολα ή έχει συχνά πονοκεφάλους.
• Όταν κατά το διάβασμα κρατάει το βιβλίο πολύ κοντά στα μάτια του.
• Όταν μισοκλείνει τα μάτια του, ενώ παρακολουθεί τηλεόραση.
• Όταν το μάτι 'φεύγει' συχνά (εκτός και αν αυτό συμβαίνει παροδικά, όταν το παιδί είναι αφηρημένο ή κουρασμένο, οπότε είναι φυσιολογικό).

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, εάν το παιδί παραπονεθεί ότι δεν βλέπει καλά ή ότι βλέπει διπλά, τότε είναι προφανές ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο.

 

Οι οδηγοί με γλαύκωμα εμπλέκονται συχνότερα σε τρο...
Ζώντας με το γλαύκωμα
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...