Προσοχή στην πλάνη της διαδικτυακής αξιολόγησης !

Η πλάνη της διαδικτυακής αξιολόγησης Η πλάνη της διαδικτυακής αξιολόγησης

Έχω γράψει και παλαιότερα για τις παγίδες που κρύβει για επαγγελματία και καταναλωτή η κριτική στο Διαδίκτυο (https://www.mandalos-eyecenter.gr/index.php/nea-arthra/poso-empisteyeste-tis-online-kritikes-ton-iatron), αλλά με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό εξόφθαλμα ψεύτικης αξιολόγησης ιατρών που αποκαλύφθηκε από συνάδελφο θεώρησα σκόπιμο να ξαναγράψω σχετικά με το θέμα, αυτή τη φορά λίγο πιο αναλυτικά.

Ορισμένες διαδικτυακές πλατφόρμες καταχώρισης επαγγελματιών παρέχουν τη δυνατότητα online κριτικής-αξιολόγησης του επαγγελματία και των υπηρεσιών του. Παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση των επαγγελματιών είναι θεμιτή και ευκταία, κατά κανόνα γίνεται χωρίς την απαραίτητη πλήρη διασφάλιση της γνησιότητας της αξιολόγησης. Ορισμένα παραδείγματα αναφέρονται παρακάτω:

1. Η επαγγελματική καταχώριση στη Google: η Google επιτρέπει αξιολογήσεις, εφόσον ο χρήστης διαθέτει αντίστοιχο λογαριασμό. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία δημιουργίας ενός τέτοιου λογαριασμού/gmail δεν απαιτείται εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας. Το αποτέλεσμα είναι, ότι κάποιες κριτικές γίνονται από άτομα που δεν χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα αλλά ψευδώνυμο (πχ. αν μπορείτε, βρείτε ποιος/ποια είναι η Evelin Mprianos που πριν από μερικούς μήνες άφησε κριτική για μένα στη Google). Συνυπολογίστε και το ότι ούτως ή άλλως οι κριτικές, θετικές ή αρνητικές, μπορεί να είναι κατευθυνόμενες και θα καταλάβετε πόσο επιφυλακτικοί θα πρέπει να είστε όταν τις διαβάζετε. Έχω μάλιστα παραδείγματα πολλών συναδέλφων μου (εξάλλου και σε μένα έχει συμβεί) που έχουν λάβει κριτική από άτομα που ποτέ δεν έχουν υπάρξει ασθενείς τους.

2. Κριτικές σελίδων στο Facebook: για να αφήσεις κριτική σε μια σελίδα στο Facebook, θα πρέπει να έχεις ενεργό λογαριασμό-προφίλ. Το Facebook διαθέτει αλγόριθμους αναγνώρισης ύποπτων ή ψευδών προφίλ, ωστόσο κι εδώ τα πράγματα δεν είναι πλήρως στεγανά όσον αφορά τη γνησιότητα και αξιοπιστία των κριτικών. Λόγου χάρη, η μοναδική χαμηλή αξιολόγηση (1 αστέρι με άριστα τα 5) που έχω στην Fb-σελίδα μου έως τώρα προέρχεται από κάποιον με ύποπτο ως προς τη γνησιότητα προφίλ και ο οποίος (σωστά μαντέψατε) ουδέποτε υπήρξε ασθενής μου. Πλέον το Facebook έχει αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης των σελίδων και επιτρέπει απλά το να προτείνεις (ή να μην προτείνεις) τη σελίδα μαζί με σχετικό σχόλιο (ή σχόλιο για βελτίωση).

3. Στην Ελλάδα, οι κύριοι επαγγελματικοί κατάλογοι πανελλαδικής εμβέλειας (Χρυσός Οδηγός, Vrisko) δεν παρέχουν δυνατότητα αξιολόγησης του καταχωρισμένου επαγγελματία. Ωστόσο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, υπάρχουν ορισμένες διαδικτυακές πλατφόρμες/πύλες στις οποίες ο χρήστης μπορεί να αξιολογήσει τον επαγγελματία. Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά στις πλατφόρμες, καθώς τουλάχιστον μία από αυτές είναι υπό διερεύνηση της νομιμότητάς της από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ωστόσο θα εξηγήσω μερικά πράγματα για τον τρόπο λειτουργίας τους και τα ενδεχόμενα κενά αξιοπιστίας. Κάποιες λοιπόν από τις πλατφόρμες προσφέρουν τη δυνατότητα στους εγγεγραμμένους χρήστες τους να συνάψουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας και να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε κάποιον από τους επίσης εγγεγραμμένους ιατρούς και κατόπιν να τον αξιολογήσουν. Κάποιες άλλες όμως λειτουργούν διαφορετικά: διατηρούν βάση δεδομένων των ιατρών εν αγνοία τους και χωρίς πρότερη εγγραφή τους στην πλατφόρμα και κατόπιν δίνουν βήμα στο κοινό για κριτική/αξιολόγηση σε οποιοδήποτε ιατρό, χωρίς όμως να επιβεβαιώσουν την αλληλεπίδραση του ασθενούς με τον ιατρό, χωρίς να ενημερώσουν τον ιατρό για την ύπαρξη αξιολόγησης στο όνομά του και μάλιστα ορισμένες φορές χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα στον ιατρό να απαντήσει σε μια κριτική. Επίσης, δημοσιεύουν τις αξιολογήσεις ανώνυμα (στο όνομα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του ασθενούς-αξιολογητή) και απλώς ζητούν από το χρήστη να εγγραφεί στην πύλη αξιολόγησης με ένα έγκυρο email, ώστε να του στείλουν το σύνδεσμο επιβεβαίωσης της εγγραφής του. Αλλά όπως ανέφερα νωρίτερα, η δημιουργία ενός email δεν απαιτεί να αποδείξεις ποιος πραγματικά είσαι (επομένως, μπορείς να εγγραφείς με ψευδώνυμο και να αξιολογήσεις ανώνυμα, όπως έχω διαπιστώσει).

Απαιτείται λοιπόν μεγάλη προσοχή και επιφυλακτικότητα στις κριτικές που διαβάζετε στο διαδίκτυο, ειδικά στις ανώνυμες. Μπορεί να σας διαμορφώσουν εντελώς λανθασμένη γνώμη (είτε θετική είτε αρνητική) για τον επαγγελματία (οποιουδήποτε κλάδου), χωρίς καν να έχετε αλληλεπιδράσει μαζί του. Τουλάχιστον όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, για την ώρα δεν υπάρχει καμία πλήρως αδιάβλητη και αξιόπιστη πλατφόρμα διαδικτυακής αξιολόγησης που να λειτουργεί υπό την εποπτεία κάποιου πολιτειακού θεσμικού φορέα. Προσωπικά είμαι υπέρ της αξιολόγησης των επαγγελματιών υγείας, αλλά χρειάζεται ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο που να ελέγχει 1) το σκοπό της αξιολόγησης (που φυσικά επιβάλλεται να είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και όχι η προώθηση ή η διαπόμπευση του ιατρού), 2) τη γνησιότητα της ταυτότητας του ατόμου που αξιολογεί (πχ. εγγραφή και ταυτοποίηση με τους κωδικούς του Taxisnet ή/και με τον ΑΜΚΑ), 3) το αν η αλληλεπίδραση με τον επαγγελματία που αξιολογείται όντως έλαβε χώρα (πχ. με σχετικό ερώτημα προς τον επαγγελματία/φορέα υγείας ή με την επίδειξη από τον ασθενή του φορολογικού παραστατικού), 4) τι είδους πληροφορίες είναι θεμιτό να αναφέρονται στην αξιολόγηση-κριτική και 5) απαραίτητα να ενημερώνεται ο επαγγελματίας σχετικά και να του δίνεται η δυνατότητα να απαντά στην κριτική. Και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με διαφάνεια μόνο μέσω ένός θεσμού της Πολιτείας (πχ. υπό την αιγίδα και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου).

Οφθαλμικές ... γκουγκλο-διαγνώσεις !
Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο 2019
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...