Πόσοι άνθρωποι με προβλήματα όρασης υπάρχουν στην Ελλάδα;

Πόσοι άνθρωποι με προβλήματα όρασης υπάρχουν στην Ελλάδα; Πόσοι άνθρωποι με προβλήματα όρασης υπάρχουν στην Ελλάδα;

Με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης δημοσιεύθηκαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα όρασης παγκοσμίως.

Εκτιμάται λοιπόν ότι σήμερα 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προβλήματα όρασης (γενικά) και ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 1,7 δισεκατομμύρια το 2050.

Τα άτομα με τύφλωση υπολογίζονται σε 43 εκατομμύρια παγκοσμίως και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 60 εκατομμύρια το έτος 2050.

Οι κυριότερες αιτίες χαμηλής όρασης είναι οι εξής:
1. Μη διορθωμένα διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, πρεσβυωπία κλπ.): 671 εκ. άνθρωποι
2. Καταρράκτης: 100 εκ. άνθρωποι
3. Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: 8 εκ. άνθρωποι
4. Γλαύκωμα: 8 εκ. άνθρωποι
5. Διαβητική νόσος του αμφιβληστροειδούς: 4 εκ. άνθρωποι

Επομένως, όσο και αν φαίνεται παράξενο, η έλλειψη γυαλιών ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό χαμηλής όρασης παγκοσμίως!

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τα παραπάνω αίτια τα διαθλαστικά σφάλματα και ο καταρράκτης προκαλούν αναστρέψιμη απώλεια όρασης (που διορθώνεται με γυαλιά και επέμβαση, αντίστοιχα), ενώ η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα και η διαβητική οφθαλμική νόσος προκαλούν οριστική τύφλωση, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία και να δείτε τον αριθμό ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης σε ένα διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη:
https://www.iapb.org/learn/vision-atlas/

Και για να απαντήσω στο ερώτημα του τίτλου του άρθρου, στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με προβλήματα όρασης υπολογίζεται σε πάνω από 700.000 άτομα!

Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο 2020
Γιατί δεν βλέπουμε με την κεντρική μας όραση στο σ...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...