Πώς μπορώ να εξετάσω την ωχρά κηλίδα μου στο σπίτι;

Πώς μπορώ να εξετάσω την ωχρά κηλίδα μου στο σπίτι; Πώς μπορώ να εξετάσω την ωχρά κηλίδα μου στο σπίτι;

Ένα απλό τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να διαπιστώσετε αν έχετε πρόβλημα με την ωχρά κηλίδα είναι το τεστ Amsler, το οποίο απεικονίζεται παρακάτω.

Το τεστ γίνεται ως εξής:
1. Φοράτε τα κοντινά γυαλιά σας.
2. Αν έχετε ξηροφθαλμία, καλό είναι να έχετε βάλει τεχνητά δάκρυα, ώστε η οφθαλμική επιφάνεια να είναι επαρκώς ενυδατωμένη.
3. Κάθεστε απέναντι από την παρακάτω εικόνα σε απόσταση 30-40 εκατοστών.
4. Κλείνετε με την παλάμη σας το ένα μάτι.
5. Επικεντρώνετε το βλέμμα σας στη μαύρη κουκίδα και παρατηρείτε αν οι γραμμές του πλέγματος είναι ευθείες ή αν τυχόν ζαρώνουν, λείπουν ή παρουσιάζουν οποιαδήποτε άλλη διαταραχή (πχ. αν κάποια τετράγωνα φαίνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα από τα άλλα, αν είναι παραμορφωμένα ή ακόμα αν λείπουν εντελώς)
6. Επαναλαμβάνετε το τεστ με το άλλο μάτι.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε καινούριες διαταραχές στην εμφάνιση του πλέγματος (που δεν προϋπήρχαν), καλό είναι να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας για μια πιο λεπτομερή εξέταση.

Το τεστ Amsler είναι μεν σχετικά αδρό και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οφθαλμική εξέταση, ωστόσο προσφέρεται για αυτοέλεγχο στο σπίτι και σε άτομα με προϋπάρχουσα πάθηση ωχράς κηλίδας συνιστάται να γίνεται κάθε 1-2 εβδομάδες. Υπάρχουν άτομα στα οποία η πάθηση διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε έγκαιρα επειδή έκαναν το τεστ τακτικά...

Tags: ωχρά κηλίδα, συμπτώματα

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα των ασθενών με Parkins...
Ανακαλύψτε εύκολα αν έχετε αχρωματοψία!
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...