Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση υψηλής μυωπίας

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση υψηλής μυωπίας Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση υψηλής μυωπίας

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη επιστημονική μελέτη από τη Φινλανδία αναδεικνύει τους παράγοντες που παίζουν ρόλο ήδη από την παιδική ηλικία για την εξέλιξη της παιδικής μυωπίας σε υψηλή μυωπία στην ενήλικη ζωή.

Η μελέτη ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 και συμπεριέλαβε 240 μαθητές που εμφάνισαν μυωπία σε ηλικία 8-12 ετών τους οποίους παρακολούθησε με οφθαλμολογική εξέταση και με ερωτηματολόγια κατά μέσο όρο για περίπου 20 χρόνια, προκειμένου να διαπιστώσει τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση υψηλής μυωπίας. Τη μελέτη ολοκλήρωσαν 204 άτομα, τα οποία κατά την τελική εξέταση ήταν κατά μέσο όρο 33 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης η μυωπία είχε αυξηθεί κατά μέσο όρο 3,5 διοπτρίες (κοινώς, βαθμούς). Μάλιστα, στο τέλος της μελέτης περίπου 50% των ενήλικων, πλέον, ατόμων είχαν τουλάχιστον 5 βαθμούς μυωπία, ενώ περίπου 30% είχαν από 6 βαθμούς μυωπία και πάνω.

Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε, ότι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη υψηλής (άνω των 6 βαθμών) μυωπίας στους ενήλικες ήταν οι εξής:

- Η ηλικία εμφάνισης της μυωπίας (όσο νωρίτερα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για υψηλή μυωπία στην ενήλικη ζωή)
- Η ταχεία εξέλιξη της μυωπίας κατά τον πρώτο χρόνο παρακολούθησης
- Το οικογενειακό ιστορικό μυωπίας (όταν και οι δύο γονείς ήταν μύωπες, ο κίνδυνος για υψηλή μυωπία στο παιδί ήταν σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερος από ό,τι αν κανένας γονέας δεν είχε μυωπία)
- Ο πολύς χρόνος που περνούσε το παιδί κάνοντας κοντινή εργασία (πχ. διάβασμα, άλλωστε τότε δεν υπήρχαν tablets και smartphones!)
- Ο λίγος χρόνος που αφιέρωνε το παιδί σε υπαίθριες δραστηριότητες

Επομένως, το μήνυμα είναι σαφές: όχι υπερβολική ενασχόληση των παιδιών με δραστηριότητες που απαιτούν εργασία σε κοντινή απόσταση, περισσότερος χρόνος για δραστηριότητες εκτός σπιτιού!

Βιβλιογραφία
Parssinen O and Kauppinen M. Risk factors for high myopia: a 22-year follow-up study from childhood to adulthood. Acta Ophthalmol. 2019; 97(5): 510-518.

Φυσιολογικός τοκετός και αποκόλληση αμφιβληστροειδ...
Το smartphone αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση σε ασθ...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...