Παιδιά που τρώνε άφθονα λαχανικά και φρούτα έχουν δυνατά μάτια και μυαλά!

Παιδιά που τρώνε άφθονα λαχανικά και φρούτα έχουν δυνατά μάτια και μυαλά! Παιδιά που τρώνε άφθονα λαχανικά και φρούτα έχουν δυνατά μάτια και μυαλά!

Τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καροτενοειδείς ουσίες που ενισχύουν την υγεία των ματιών. Οι ουσίες αυτές μάλιστα έχει βρεθεί, ότι ενισχύουν και την εγκεφαλική λειτουργία των ηλικιωμένων.

Μια πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ έδειξε, ότι υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στα παιδιά σχετίζονται με σημανικά καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, κυρίως στα μαθηματικά και στη γραφή!

Συγκεκριμένα, μετρήθηκαν τα επίπεδα καροτενοειδών στα μάτια 56 παιδιών ηλικίας 8-10 ετών και αξιολογήθηκε η σχολική τους επίδοση και η διατροφή τους. Οι ερευνητές βρήκαν, ότι παιδιά με υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στα μάτια και άρα στον εγκέφαλο (εχει βρεθεί ότι η συγκέντρωση των ουσιών αυτών στα μάτια είναι ταυτόχρονα και δείκτης συγκέντρωσής τους στον εγκέφαλο) τα καταφέρνουν καλύτερα στα σχολικά μαθήματα. Και αυτό ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως ο δείκτης ευφυίας ή η σωματοδομή και η φυσική τους κατάσταση.

Αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν, ότι στατιστική σχέση δεν σημαίνει απαραίτητα και αιτιολογική σχέση ανάμεσα στα καροτενοειδή και στη σχολική επίδοση, συνιστούν να παροτρύνουμε τα παιδιά στην κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών. Όπως λένε χαρακτηριστικά: "με αυτό τον τρόπο μπορούν ίσως να βελτιώσουν τις νοητικές τους ικανότητες, και σε κάθε περίπτωση είναι τροφές που δεν βλάπτουν".

Βιβλιογραφία
1. Barnett S. et al. Macular pigment optical density is positively associated with academic performance among preadolescent children. Nutr Neurosci 2018; 21(9): 632-640
2.https://www.medscape.com/viewarticle/882347?nlid=116260_450&src=WNL_mdplsfeat_170704_mscpedit_opth&uac=124816CG&spon=36&impID=1382999&faf=1

ΥΓ. Ενδεικτικά, τροφές πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι τα πράσινα λαχανικά (πχ. σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, λάχανο), τα αυγά, οι ξηροί καρποί (πχ. φυστίκια), τα φρούτα (πχ. πορτοκάλια, μήλα, σταφύλια, μάνγκο).

Πόσο μας προστατεύει το τζάμι του αυτοκινήτου από ...
Διαθλαστικό laser σε ασθενείς με γλαύκωμα: Επιτρέπ...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...