Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Έρχεται το τέλος του γλαυκώματος;

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Έρχεται το τέλος του γλαυκώματος; Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Έρχεται το τέλος του γλαυκώματος;

Η δεύτερη Πέμπτη του Οκτώβρη γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης. Με αφορμή αυτή την επέτειο θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποια ελπιδοφόρα νέα σχετικά με τη θεραπεία του γλαυκώματος που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και της Μελβούρνης θα συνεργαστούν πάνω σε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων του ματιού με σκοπό τη θεραπεία του γλαυκώματος. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θα μελετήσουν τη χρήση μιας ειδικής πρωτεΐνης που ονομάζεται protrudin και η οποία λειτουργεί ως μοριακός “σκελετός” που προωθεί την αναγέννηση και επανασύνδεση των νευρικών κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη.

Η ιδιαίτερα φιλόδοξη ερευνητική αυτή προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί από το φιλανθρωπικό οργανισμό Fight for Sight και στοχεύει καταρχάς στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος αλλά και μελλοντικά πιθανώς να συμβάλει στη νευρική σύνδεση οφθαλμικών μοσχευμάτων με τον εγκέφαλο, γεγονός που αναμφισβήτητα θα είναι πραγματική επανάσταση στην Ιατρική.

Πηγές:
1. https://ophthalmology360.com/molecular-scaffolding-could-recover-sight-loss-caused-glaucoma
2. https://www.fightforsight.org.uk/our-research/glaucoma/a-new-way-to-repair-the-damage-caused-by-glaucoma/

Μπορούν τα “μυγάκια” να θεραπευτούν με laser;
Γιατί πονάνε τα μάτια μου;
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...