Όταν η επέμβαση καταρράκτη τα κάνει όλα πιο μπλε...

Καταρράκτης και αντίληψη χρωμάτων Καταρράκτης και αντίληψη χρωμάτων

Ένα όχι και τόσο ασύνηθες σύμπτωμα όσων υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη είναι, ότι μετά την επέμβαση βλέπουν τα αντικείμενα με έντονα κυανή απόχρωση. Ιδιαίτερα μάλιστα, αν το άλλο τους μάτι έχει καταρράκτη, η διαφορά στην αντίληψη χρωμάτων ανάμεσα στα δύο μάτια μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, σας παραπέμπω στην εικόνα του τίτλου όπου απεικονίζεται ο Παρθενώνας όπως είναι φυσιολογικά και όπως θα τον έβλεπε κάποιος με καταρράκτη.

Τα συχνότερα συμπτώματα του καταρράκτη είναι η προοδευτική μείωση της όρασης και το θάμπωμα στο έντονο φως. Ένα σύμπτωμα όμως που διαλάθει της προσοχής μας είναι, ότι σταδιακά αλλάζει και η αντίληψή μας για τα χρώματα. Συγκεκριμένα, ελαττώνεται η αντίληψη του μπλε χρώματος και τα πράγματα γύρω μας αποκτούν μια πιο κιτρινωπή χροιά. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο καταρρακτικός φακός έχει την ιδιότητα να απορροφά τα μήκη κύματος του φωτός που αντιστοιχούν στο μπλε χρώμα. Επειδή όμως αυτό συμβαίνει με πολύ αργό ρυθμό, το αντιλαμβανόμαστε σπάνια. Όταν ο καταρράκτης χειρουργηθεί, αποκαθίσταται απότομα και η φυσιολογική αντίληψη των χρωμάτων, με αποτέλεσμα να τα βλέπουμε όλα "πιο μπλε" σε σχέση με πριν.

Αυτό το σύμπτωμα του καταρράκτη έχει αποτυπωθεί έντονα στα έργα του Γάλλου ζωγράφου Κλωντ Μονέ (Claude Monet, 1840-1926). Τα έργα του Μονέ εμφάνιζαν μια τάση για πιο κίτρινες-γήινες αποχρώσεις, καθώς ο καταρράκτης του εξελισσόταν και η όρασή του μειωνόταν σταδιακά στις αρχές το 20ού αιώνα (βλ. εικόνες). Αναφέρεται μάλιστα, ότι ο ζωγράφος κατέστρεψε αρκετούς από τους πίνακές του ή τους ξαναζωγράφισε μετά την επέμβαση καταρράκτη στην οποία υποβλήθηκε το 1923...

Βιβλιογραφία
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Claude_Monet
2. Marmor MF. Ophthalmology and Art: Simulation of Monet’s Cataracts and Degas’ Retinal Disease. Arch Ophthalmol 2006;124:1764-9.

 

Τι να τρώω, για να προφυλαχθώ από γλαύκωμα και κατ...
Έλλειψη ύπνου: επηρεάζει τα μάτια μας;
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...