Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με τα μάτια, μέρος 2ο

Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με τα μάτια, μέρος 2ο Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με τα μάτια, μέρος 2ο

Έχασα το φακό επαφής μου, φοβάμαι μήπως γλίστρησε πίσω από το μάτι μου!

Ένας φακός επαφής δεν γίνεται να γλιστρήσει πίσω από το μάτι. Και αυτό γιατί ο επιπεφυκότας (η λεπτή διαφανής μεμβράνη που καλύπτει το λευκό τμήμα του ματιού και επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα των βλεφάρων) σχηματίζει μια κλειστή κοιλότητα που δεν φτάνει πίσω από το μάτι. Σε περίπτωση λοιπόν απώλειας του φακού επαφής ο φακός είτε έχει βγει από το μάτι είτε κρύβεται σε κάποιο κόλπωμα του επιπεφυκότα (συνηθέστερα τον βρίσκουμε κάτω από το πάνω βλέφαρο).


Γονείς με καφέ μάτια μπορούν να κάνουν παιδί με μπλε μάτια και γονείς με μπλε μάτια μπορούν να κάνουν παιδί με καφέ μάτια;

Το χρώμα των ματιών οφείλεται στην ποσότητα χρωστικής (μελανίνης) που περιέχει η ίριδα και είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό. Ωστόσο, τα γονίδια που ευθύνονται για το χρώμα των ματιών έχουν ποικίλο τρόπο έκφρασης στους απογόνους. Έτσι, δεν είναι δυνατό να προβλέψει καποιος το χρώμα των ματιών ενός παιδιού από το χρώμα των ματιών των γονιών του. Μην παραξενευτείτε, λοιπόν, αν δείτε δυο γονείς με καταγάλανα μάτια να έχουν παιδί με καστανά μάτια και το ανάποδο!


Αν τρώω πολλά καρότα και ψάρια, θα βελτιωθεί η όρασή μου;

Τα καρότα και τα ψάρια (όπως και τα φρούτα και τα λαχανικά) είναι πλούσιες διατροφικές πηγές βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ουσιών σημαντικών για την υγεία του ματιού και γι’ αυτό συνιστάται να τα τρώμε συχνά. Ωστόσο, η κατανάλωση των παραπάνω τροφών δεν μπορεί να βελτιώσει την όρασή μας.


Μπορώ να βελτιώσω την όρασή μου με ασκήσεις των ματιών;

Όχι. Οι πολυδιαφημισμένες ασκήσεις ματιών μπορεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις να βοηθήσουν άτομα που έχουν κάποιες ειδικές μορφές ήπιου στραβισμού και δυσκολία στην εστίαση (πχ. αδυναμία σύγκλισης), αλλά δεν βελτιώνουν την όραση.


Άτομα με αχρωματοψία τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα;

Όχι. Αχρωματοψία σημαίνει διαταραχή στην αντίληψη των χρωμάτων η οποία μπορεί να ποικίλλει σε βαρύτητα (μερική ή ολική αχρωματοψία), αλλά στην πράξη ακόμα και στις σοβαρές περιπτώσεις το άτομο διατηρεί κάποια βασική διακριτική ικανότητα χρωμάτων. Ωστόσο, αδυνατεί να διακρίνει μικρές διαφορές στις αποχρώσεις.

Αν και δεν έχω προσωπική εμπειρία επί του θέματος (καθώς δεν έχω αχρωματοψία), ίσως το κοντινότερο παράδειγμα που μπορώ να σας δώσω σχετικά με το πώς κάποιος αντιλαμβάνεται τα χρώματα στην αχρωματοψία είναι να σας προτείνω το ακόλουθο τεστ: βγάλτε μια φωτογραφία με το κινητό σας και στη συνέχεια επεξεργαστείτε την με φίλτρο τύπου “σέπια” (ή γενικότερα, μερικού αποχρωματισμού).

Άτομα με αχρωματοψία αποκαλούν “κόκκινο” το ίδιο χρώμα που αποκαλείται κι εσείς “κόκκινο”. Όμως, το δικό τους “κόκκινο” χρώμα διαφέρει από το δικό σας “κόκκινο”.

Τέλος, η αχρωματοψία είναι σαφώς συχνότερη στα αγόρια (8%) σε σχέση με τα κορίτσια (0.5%).


Πρέπει ο καταρράκτης μου να “ωριμάσει” πριν χειρουργηθεί;

Όχι. Κάποτε, πριν εξελιχθεί η τεχνολογία για τη χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη, ο ιατρός περίμενε να σκληρύνει πολύ ο φακός (να “ωριμάσει”) πριν τον αφαιρέσει, γιατί η τότε (βάρβαρη σε σύγκριση με τη σημερινή) χειρουργική τεχνική ήταν πιο εύκολη σε ώριμους καταρράκτες. Στη σημερινή εποχή, όχι μόνο δεν χρειάζεται να περιμένουμε να “ωριμάσει” ο καταρράκτης μας, αλλά και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να “ωριμάσει”, γιατί τότε η επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους επιπλοκών. Στις μέρες μας συνηθίζουμε να προχωρούμε σε επέμβαση καταρράκτη, όταν ο ασθενής αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα λόγω του καταρράκτη (έντονο θάμπωμα, θολή όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά).


Κατά τη χειρουργική επέμβαση στο μάτι, ο χειρουργός βγάζει το μάτι μου και το ξανατοποθετεί στη θέση του στο τέλος της επέμβασης;

Όχι!!! Το μάτι χειρουργείται στη φυσική του θέση, δηλαδή μέσα στον οφθαλμικό κόγχο. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί βλεφαροδιαστολέα για να κρατήσει τα βλέφαρα ανοιχτά κατά την επέμβαση και μερικές φορές ράμματα, για να στρέψει το μάτι στην επιθυμητή θέση, ώστε να έχει καλύτερο και ανετότερο χειρουργικό πεδίο. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν βγάζει το μάτι, για να το χειρουργήσει! Το μάτι μας συνδέεται με τον εγκέφαλο με το οπτικό νεύρο, αν λοιπόν το τραβήξεις έξω από τον οφθαλμικό κόγχο, το οπτικό νεύρο τραυματίζεται “θανάσιμα” και αυτό σημαίνει οριστική τύφλωση.


Σχετική βιβλιογραφία
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/common-eye-vision-myths-facts

Ελπίδες για αντιμετώπιση του γλαυκώματος χωρίς στα...
Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με τα μάτια, μέρ...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...