Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με τα μάτια, μέρος 1ο

Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με τα μάτια, μέρος 1ο Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με τα μάτια, μέρος 1ο

Θα βλάψω τα μάτια μου, αν διαβάζω με χαμηλό φωτισμό;

Όχι. Άλλωστε, πριν την εφεύρεση του Έντισον, οι άνθρωποι διάβαζαν το βράδυ χρησιμοποιώντας το αμυδρό φως των κεριών. Ωστόσο, το διάβασμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κουράζει τα μάτια, ιδανικά λοιπόν πρέπει να διαβάζουμε με άνετο (όχι πολύ έντονο, πάντως) φωτισμό.


Είναι επικίνδυνο να κάθομαι κοντά στην τηλεόραση;

Δεν έχει αποδειχθεί ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει η τηλεόραση βλάπτει τα μάτια. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, αν το παιδί μας προτιμά να κάθεται κοντά στην τηλεόραση. Μάλιστα, άτομα που έχουν μυωπία δεν μπορούν να δουν καθαρά, αν δεν κάθονται κοντά στην τηλεόραση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η πολύ κοντινή απόσταση κουράζει τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ξηροφθαλμίας.


Θα χαλάσω τα μάτια μου, αν διαβάζω πολύ;

‘Οχι. Κανένας δεν τυφλώθηκε από το διάβασμα. Ωστόσο, η παρατεταμένη καθημερινή εργασία σε κοντινή απόσταση (είτε πρόκειται για βιβλίο είτε για οθόνες) θεωρείται παράγοντας ανάπτυξης μυωπίας στα παιδιά. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και ξηροφθαλμίας. Επομένως, χρειάζονται συχνά διαλείμματα και ειδικά για τα παιδιά συνιστάται, εκτός από το διάβασμα, καθημερινή ενασχόληση με δραστηριότητες στο ύπαιθρο (έχει βρεθεί ότι οι εξωτερικές δραστηριότητες προφυλάσσουν από τη μυωπία).


Αν φοράω συνεχώς τα γυαλιά μου, η μυωπία μου θα αυξηθεί;

Λάθος. Επειδή η όραση με τα γυαλιά είναι πιο ευκρινής από ό,τι χωρίς αυτά, όταν κάποιος τα φορά συνεχώς, απλά συνηθίζει στην ιδέα της ευκρινούς όρασης και έτσι, όταν τα βγάλει, του φαίνεται ότι η όρασή του έχει χειροτερέψει. Τα μάτια που έχουν κάποια διαθλαστική διαταραχή (μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία) χρειάζονται τα γυαλιά, για να δημιουργηθεί ευκρινής εικόνα πάνω στον αμφιβληστροειδή. Η εξέλιξη της μυωπίας είναι ανεξάρτητη από τη συχνότητα χρήσης των γυαλιών και συνήθως αυξάνεται μέχρι την ενηλικίωση. Μάλιστα, σε παιδιά με αμβλυωπία (κοινώς, “τεμπέλικο μάτι”) η συνεχής χρήση των γυαλιών είναι απαραίτητη, διαφορετικά η αμβλυωπία μπορεί να μονιμοποιηθεί.

Είναι όμως σημαντικό να αναφέρουμε εδώ, ότι η χρήση λανθασμένων γυαλιών μπορεί όντως να προκαλέσει αύξηση της μυωπίας. Συγκεκριμένα, αν τα γυαλιά μυωπίας είναι πιο δυνατά από όσο χρειάζεται, τότε το μάτι προσπαθεί να αντιρροπήσει αυτή τη διαφορά και η παρατεταμένη “προσαρμογή” μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της μυωπίας. Έχει λοιπόν σημασία να φοράμε τα σωστά γυαλιά.


Αν αλληθωρίσω επίτηδες, μπορεί να παραμείνω μόνιμα αλλήθωρος;

Όχι. Τα μάτια μας αλληθωρίζουν φυσιολογικά, όταν προσπαθούμε να εστιάσουμε την όρασή μας σε πολύ κοντινά αντικείμενα. Όταν αλλάξουμε απόσταση εστίασης σε κάτι πιο μακρινό, τότε τα μάτια μας επανέρχονται σε ευθεία θέση. Κάποιες φορές όμως, όταν εστιάζουμε παρατεταμένα σε κοντινή απόσταση, μπορεί να προκληθεί ο λεγόμενος “σπασμός προσαρμογής”, με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολά και ίσως να εμφανίζουμε στραβισμό ακόμα και στη μακρινή μας όραση. Ο σπασμός προσαρμογής, αν δεν υποχωρήσει από μόνος του, χρειάζεται θεραπεία με σταγόνες για λίγες μέρες.


Βιβλιογραφία
https://www.mayoclinichealthsystem.org/locations/la-crosse/services-and-treatments/ophthalmology/myths-and-facts

Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με τα μάτια, μέρ...
Γιατρέ, νομίζω ότι το μωρό μου στραβίζει...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...