Οι οδηγοί με γλαύκωμα εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα ...

Οι οδηγοί με γλαύκωμα εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα Οι οδηγοί με γλαύκωμα εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο διεθνούς φήμης Wills Eye Hospital στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, οι ηλικιωμένοι ασθενείς με γλαύκωμα έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμπλοκής τους σε τροχαίο ατύχημα από ό,τι αντίστοιχης ηλικίας φυσιολογικά άτομα.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 142 γλαυκωματικοί ασθενείς μέσης ηλικίας 64 ετών που ήταν ενεργοί οδηγοί και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για διάστημα 4 ετών.

Συνολικά 11% των ασθενών ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Το ποσοστό αυτό ήταν δέκα φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό (1,1%) των οδηγών χωρίς οφθαλμική νόσο ηλικίας άνω των 61 ετών που σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Πενσυλβάνια είχαν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα το 2017.

Από τους παράγοντες κινδύνου που μελετήθηκαν, φαίνεται ότι το σημαντικότερο ρόλο για εμπλοκή του οδηγού σε τροχαίο ατύχημα έπαιζε η απώλεια οπτικού πεδίου λόγω του γλαυκώματος. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν, ότι στο τέλος της τετραετίας παρακολούθησης το 25% των υπό μελέτη ασθενών είχαν αναγκαστεί να σταματήσουν να οδηγούν εξαιτίας των προβλημάτων όρασης.

Βιβλιογραφία
1. Wizov SS, et al. Risk of auto accidents in patients with moderate-stage glaucoma. Presented at: Association for Research in Vision and Ophthalmology; April 28-May 2, 2019; Vancouver, British Columbia.
2. https://www.healio.com/ophthalmology/glaucoma/news/online/%7B1a26806d-d8bb-499c-ab32-6bc9dbbdf3fe%7D/patients-with-glaucoma-at-higher-risk-for-motor-vehicle-accidents

Γιατί πονάνε τα μάτια μου;
Προβλήματα όρασης στα παιδιά: ύποπτα συμπτώματα πο...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...