Οι κίνδυνοι της χρήσης μολυβιού ματιών

Οι κίνδυνοι της χρήσης μολυβιού ματιών Οι κίνδυνοι της χρήσης μολυβιού ματιών

Μελέτη των τελευταίων ετών καταδεικνύει τους κινδύνους που μπορεί να έχει η χρήση μολυβιού μακιγιάζ στο εσωτερικό χείλος των βλεφάρων.

Σε αντίθεση με το έξω χείλος, που φέρει τις βλεφαρίδες, το έσω χείλος του βλεφάρου παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανομή των δακρύων στην οφθαλμική επιφάνεια καθώς και στην αποχέτευσή τους. Η εφαρμογή καλλυντικού μολυβιού στο έσω βλεφαρικό χείλος παρεμποδίζει την ομαλή ροή και κατανομή των δακρύων και εγκυμονεί κίνδυνο μόλυνσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Waterloo του Καναδά πραγματοποίησαν μια πιλοτική μελέτη όπου 3 άτομα-εθελοντές χρησιμοποίησαν μολύβι ματιών σε συνδυασμό με glitter και η διασπορά των σωματιδίων στο μάτι καταγράφηκε με ειδική κάμερα για 2 ώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι 5-10 λεπτά μετά την εφαρμογή του μολυβιού τουλάχιστον 30% περισσότερα σωματίδια αναμείχθηκαν με το δάκρυ της οφθαλμικής επιφάνειας, όταν το μολύβι εφαρμόστηκε στο έσω βλεφαρικό χείλος σε σύγκριση με το έξω. Μετά από 2 ώρες, πρακτικά όλη η ποσότητα μολυβιού είχε είτε διαλυθεί είτε αποχετευθεί μέσω των δακρυϊκών σωληναρίων.

Δεδομένης της σύστασης των σωματιδίων του μολυβιού ματιών (μείγμα από διάφορα έλαια) είναι προφανές, ότι η ανάμειξή τους με τα δάκρυα αλλάζει δραστικά τη σύσταση των δακρύων και μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα ξηροφθαλμίας, ιδιαίτερα σε χρήστες φακών επαφής. Επιπλέον, η αποχέτευσή τους με τα δακρυϊκά σωληνάρια μπορεί να αποφράξει ή/και να επιμολύνει τη δακρυϊκή οδό αποχέτευσης και να προκαλέσει προβλήματα όπως κριθαράκι ή χαλάζιο.

Επομένως, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση καλλυντικού μολυβιού, σχολαστικός καθαρισμός των σωματιδίων το βράδυ και ιδανικά εφαρμογή του μολυβιού μόνο στο εξωτερικό βλεφαρικό χείλος.

Βιβλιογραφία
Ng A και συν. Migration of Cosmetic Products into the Tear Film. Eye Contact Lens. 2015;41(5):304–30
http://www.sciencealert.com/eyeliner-in-your-inner-eyelid-increases-risk-of-contamination-and-vision-problems

Καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο και δημιουργικό το ...
Αποφρακτική άπνοια: τι είναι και πώς επηρεάζει τα ...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...