Ο καφές... και τα μάτια μας !

Ο καφές... και τα μάτια μας ! Ο καφές... και τα μάτια μας !

Καφές, το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων! Μας ξυπνάει, μας κρατά σε εγρήγορση, αλλά ενίοτε μας τεντώνει τα νεύρα ή μας προκαλεί αϋπνίες. Πώς όμως επιδρά στα μάτια μας;

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τις πιθανές δράσεις της καφεΐνης στα μάτια μας:

- Καταρράκτης: Αν και έχει βρεθεί, ότι η καφεΐνη έχει προστατευτική δράση κατά του καταρράκτη σε πειραματόζωα, στον άνθρωπο δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις σχετικά με το θέμα.

- Γλαύκωμα: Η κατανάλωση καφέ προκαλεί παροδική και ήπια αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία ενδέχεται να είναι πιο έντονη σε άτομα με γλαύκωμα. Κατά κανόνα η πίεση επιστρέφει στα προ της κατανάλωσης καφέ επίπεδα σε 1-2 ώρες. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και αυξημένης πιθανότητας να πάσχει κάποιος από γλαύκωμα, ιδιαίτερα ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις αιτιολογικής σχέσης, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι ο καφές προκαλεί γλαύκωμα.

- Αγγεία του ματιού: Η καφεΐνη προκαλεί σύσπαση των αγγείων του οφθαλμού.

- Παθήσεις ωχράς κηλίδας: Δεν έχει βρεθεί σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

- Παραγωγή δακρύων: Η καφεΐνη πιθανώς προκαλεί μια παροδική αύξηση της παραγωγής δακρύων, τουλάχιστον έτσι βρέθηκε σε υγιή, νέα άτομα.

- Υπερδοσολογία καφεΐνης και μάτια: Η υπερβολική κατανάλωση καφέ (έως 20 κούπες την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει διαταραχές (σκοτώματα) του κεντρικού οπτικού πεδίου και της αντίληψης χρωμάτων. Έχουν περιγραφεί 4 τέτοιες περιπτώσεις στη διεθνή βιβλιογραφία.

Τέλος, αν και δεν έχει σχέση με τα μάτια, έχει βρεθεί ότι η συχνή κατανάλωση καφέ πιθανώς σχετίζεται με ελαφρώς μειωμένη πιθανότητα νόσησης από Parkinson ή Alzheimer.

Απολαμβάνουμε λοιπόν άφοβα τον καφέ μας, αλλά δεν το παρακάνουμε!

Βιβλιογραφία
Yoon JJ et al. Caffeine and the eye. Survey of Ophthalmology 2018, doi: https://doi.org/10.1016/j.survophthal.2018.10.005.

Επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα μάτια μας;
Οι ασθενείς με χαμηλή όραση είναι ίσως λίγο πιο ευ...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...