Κατανοώντας τις διαθλαστικές διαταραχές με σχήματα

Κατανοώντας τις διαθλαστικές διαταραχές Κατανοώντας τις διαθλαστικές διαταραχές

Το σημερινό άρθρο θα αρέσει πολύ σε όσους έχουν κλίση στην οπτική και στη γεωμετρία. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με σχήματα τι είναι οι διαθλαστικές διαταραχές (μυωπία κλπ.) και πώς διορθώνονται με τα γυαλιά.

Πάμε, λοιπόν!

Εμμετρωπία (βλ. εικόνα) σημαίνει, ότι το μάτι δεν έχει καμιά διαθλαστική διαταραχή, άρα τόσο η μακρινή όσο και η κοντινή όραση είναι ευκρινής.

 

Στη Μυωπία (βλ. εικόνα) δεν μπορούμε να δούμε καθαρά τα μακρινά αντικείμενα, ενώ η κοντινή όραση συνήθως είναι ευκρινής (εκτός και αν η μυωπία υπερβαίνει τους 3 βαθμούς περίπου). Η μυωπία διορθώνεται με αρνητικούς (κοίλους) φακούς.

 

Στην Υπερμετρωπία (βλ. εικόνα) διακρίνουμε καθαρά τα μακρινά αντικείμενα. Η κοντινή όραση μπορεί επίσης να είναι ευκρινής, αλλά τα μάτια μας κουράζονται πολύ εύκολα, γιατί αναγκάζονται να είναι συνεχώς σε κατάσταση προσαρμογής, και πολλοί υπερμέτρωπες παραπονιούνται για πονοκεφάλους στο κοντινό διάβασμα. Σε μεγάλη υπερμετρωπία η κοντινή όραση είναι θολή. Επίσης, στους υπερμέτρωπες τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας εμφανίζονται πολύ νωρίτερα από τους εμμέτρωπες ή τους μύωπες. Η υπερμετρωπία διορθώνεται με θετικούς (κυρτούς) φακούς.

 

Στον Αστιγματισμό (βλ. εικόνα) το πρόβλημα είναι ότι λόγω ανώμαλης καμπυλότητας του κερατοειδούς το είδωλο ενός αντικειμένου δεν εστιάζεται σε ένα σημείο, αλλά πάνω σε μια γραμμή εστίασης. Έτσι, λόγου χάρη, το "Ο" μπορεί να φαίνεται σαν "0". Ο αστιγματισμός μπορεί να συνυπάρχει με μυωπία ή υπερμετρωπία στο ίδιο μάτι και διορθώνεται με αστιγματικούς φακούς.

 

Στην Πρεσβυωπία (βλ. εικόνα) επηρεάζεται μόνο η κοντινή όραση. Συγκεκριμένα, ο φακός χάνει την ικανότητα προσαρμογής του για κοντινή όραση (φυσιολογικά ο φακός μας γίνεται πιο σφαιρικός, όταν εστιάζουμε σε κοντινά αντικείμενα). Η πρεσβυωπία διορθώνεται, όπως και η υπερμετρωπία, με θετικούς φακούς.

Αποφρακτική άπνοια: τι είναι και πώς επηρεάζει τα ...
Τα παιδιά στην εποχή της εικόνας
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...