Κάνουν τα γυαλιά τα μάτια να τεμπελιάζουν;

Κάνουν τα γυαλιά τα μάτια να τεμπελιάζουν; Κάνουν τα γυαλιά τα μάτια να τεμπελιάζουν;

- Γιατρέ, κάνει το παιδί μου να φορά συνεχώς τα γυαλιά του;  Έχω ακούσει ότι αν τα φορά συνεχώς θα τεμπελιάσουν τα μάτια του.

Αυτό με ρώτησε πριν λίγο καιρό ένας γονιός στο ιατρείο. Στο σημερινό άρθρο θα διαλύσουμε αυτό το μύθο.

Οι λόγοι που κάποιος φορά γυαλιά είναι βασικά οι εξής:
- Μυωπία, όπου δυσκολεύεται να δει καθαρά τα μακρινά αντικείμενα.
- Υπερμετρωπία, όπου βλέπει γενικά καθαρά μακριά (εκτός και αν έχει πολύ υψηλή υπερμετρωπία), αλλά δυσκολεύεται στην κοντινή όραση και έχει συχνά πονοκέφαλο στο διάβασμα ή μπορεί να εμφανίζει στραβισμό.
- Αστιγματισμός, όπου δυσκολεύεται να ξεχωρίσει μικρού μεγέθους σύμβολα (πχ. οι αριθμοί 6,8,0 του μοιάζουν ίδιοι από μακριά).
- Πρεσβυωπία, όπου δυσκολεύεται να προσαρμόσει τα μάτια του για να δει κάτι σε κοντινή απόσταση.

Σε καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις, τα γυαλιά βοηθούν στο να δημιουργείται ευκρινής εικόνα στον αμφιβληστροειδή. Ειδικά στην περίπτωση υψηλής υπερμετρωπίας τα γυαλιά βοηθούν επιπλέον στη διόρθωση τυχόν στραβισμού.

Σε καμιά περίπτωση η χρήση γυαλιών δεν οδηγεί σε τεμπέλιασμα του ματιού. Αυτό που συνήθως συμβαίνει και δημιουργεί τη λανθασμένη εντύπωση, ότι τα γυαλιά μπορεί να βλάπτουν τα μάτια είναι, ότι η διαθλαστική διαταραχή εξελίσσεται φυσιολογικά και ανεξάρτητα από τη χρήση γυαλιών (δηλαδή η μυωπία αυξάνεται στα παιδιά έτσι κι αλλιώς, όπως επίσης και η πρεσβυωπία στους ενήλικες). Έτσι, πολλοί νομίζουν ότι η χρήση των γυαλιών είναι η αιτία που αυξήθηκε η μυωπία ή η πρεσβυωπία τους. Επιπλέον, η συνεχής χρήση των γυαλιών αυξάνει το βαθμό εξάρτησης από αυτά, καθώς το άτομο συνηθίζει στην ευκρινή όραση κι έτσι θεωρεί λανθασμένα ότι η όρασή του χωρίς τα γυαλιά είναι χειρότερη από όσο ήταν πριν αρχίσει να τα φορά.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος δεν φορά τα γυαλιά του, κουράζει τα μάτια του στην προσπάθειά του να δει και συχνά εμφανίζει πονοκεφάλους. Πονοκεφάλους μπορεί να έχει επίσης κάποιος, αν φορά λανθασμένα γυαλιά (πχ. πιο δυνατά γυαλιά μυωπίας ή πιο ασθενή γυαλιά υπερμετρωπίας από όσο χρειάζεται).

Ειδικά στα παιδιά, στα οποία η λειτουργία της όρασης ακόμα αναπτύσσεται, η μη χρήση γυαλιών μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στην όραση και να οδηγήσει σε τεμπέλικο μάτι, αφού ο εγκέφαλος μαθαίνει να χρησιμοποιεί την εικόνα που λαμβάνει από το καλό μάτι και αγνοεί το μάτι με τη χειρότερη όραση, επομένως το κακό μάτι δεν “εκπαιδεύεται” να βλέπει σωστά. Αν μάλιστα το “τεμπέλικο” μάτι δεν διορθωθεί με γυαλιά μέχρι την ηλικία των 9-10 ετών, τότε παραμένει τεμπέλικο εφ' όρου ζωής...

Ας το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: τα γυαλιά δεν βλάπτουν τα μάτια μας.

Γιατρέ, νομίζω ότι το μωρό μου στραβίζει...
Γιατρέ, γιατί το μωρό μου δακρύζει συνέχεια;
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...