"Η πίεση των ματιών σας είναι καλή, αλλά το γλαύκωμα χειροτερεύει..."

"Η πίεση των ματιών σας είναι καλή, αλλά το γλαύκωμα χειροτερεύει..." "Η πίεση των ματιών σας είναι καλή, αλλά το γλαύκωμα χειροτερεύει..."

Το σημερινό άρθρο πιστεύω ότι είναι χρήσιμο για τους ασθενείς με γλαύκωμα και για τους οφθαλμιάτρους και βασίζεται πάνω σε ένα πολύ καλογραμμένο επιστημονικό άρθρο που διάβασα πρόσφατα (βλ. Βιβλιογραφία).

Αν το γλαύκωμα επιδεινώνεται παρά τον καλό εικοσιτετράωρο έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης, τότε η αιτία ίσως να βρίσκεται στην αντιυπερτασική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής. Και αυτό γιατί η αρτηριακή πίεση και κυρίως οι μεταβολές της κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου επηρεάζουν τη λεγόμενη "οφθαλμική πίεση διήθησης", την πίεση δηλαδή με την οποία το αίμα τροφοδοτεί στο μάτι.

Αν και η φαρμακευτική ελάττωση της αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς φαίνεται ότι βοηθά στην ελάττωση και της ενδοφθάλμιας πίεσης, ο υπερβολικά αυστηρός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια υποτονίας και επομένως σε σχετικά ελαττωμένη αιματική ροή στο μάτι. Επίσης, τη νύχτα η αρτηριακή μας πίεση είναι φυσιολογικά μικρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπερτασικοί που παίρνουν χάπια για την πίεση το βράδυ ενδέχεται να παρουσιάσουν απότομη και μεγάλη πτώση της αρτηριακής τους πίεσης κατά τον ύπνο. Από την άλλη πλευρά, η ενδοφθάλμια πίεση κατά τις νυχτερινές ώρες τείνει να είναι υψηλότερη από ό,τι την ημέρα, κυρίως λόγω της θέσης του σώματος στο ύπνο. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ο συνδυασμός της σχετικά χαμηλής αρτηριακής πίεσης και της σχετικά αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης ελαττώνει την παροχή αίματος στο μάτι και συντελεί στην περαιτέρω επιδείνωση του γλαυκώματος. Έτσι, όταν ο γλαυκωματικός ασθενής επισκεφθεί τον οφθαλμίατρό του, εκείνος μετράει μεν μια εξαιρετική ενδοφθάλμια πίεση, αλλά η εξέταση των οπτικών νεύρων και των οπτικών πεδίων αποκαλύπτουν εξέλιξη της νόσου προς το χειρότερο...

Συμπερασματικά: 1. Δεν χρειάζεται οι ιατροί να είναι πολύ επιθετικοί στη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης, εκτός και αν ο ασθενής θεωρείται υψηλού κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο. 2. Αν τυχόν ο οφθαλμίατρος διαπιστώσει επιδείνωση του γλαυκώματος παρά τον καλό έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης, καλό είναι να έρθει σε επικοινωνία με τον καρδιολόγο/παθολόγο του ασθενούς του και επί απουσίας αντενδείξεων, να συστήσει στον ασθενή του να λαμβάνει την αντιυπερτασική αγωγή του το πρωί αντί για το βράδυ.

Βιβλιογραφία
De Moraes CG et al. New Recommendations for the Treatment of Systemic Hypertension and their Potential Implications for Glaucoma Management. J Glaucoma. 2018;27(7):567-571.

Όταν μας απατούν τα ίδια μας τα μάτια...
Γιατρέ, τι να τρώω για να προφυλάξω την ωχρά κηλίδ...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...