Η ξηροφθαλμία εκδηλώνεται πιο έντονα σε άτομα με ημικρανία!

Η ξηροφθαλμία εκδηλώνεται πιο έντονα σε άτομα με ημικρανία! Η ξηροφθαλμία εκδηλώνεται πιο έντονα σε άτομα με ημικρανία!

Άτομα με ημικρανία έχουν πιο έντονα συμπτώματα ξηροφθαλμίας από όσους δεν πάσχουν από ημικρανίες! Σε αυτό το ενδιαφέρον συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν 250 ασθενείς με ξηροφθαλμία, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ενδελεχή οφθαλμολογική εξέταση για την ξηροφθαλμία τους και συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας και οφθαλμικού πόνου που παρουσίαζαν.

Η έρευνα έδειξε, ότι άτομα που έπασχαν από χρόνιες κρίσεις ημικρανίας εμφάνιζαν σημαντικά πιο έντονα συμπτώματα ξηροφθαλμίας και οφθαλμικού πόνου (πχ. κάψιμο, αίσθημα πίεσης, αίσθημα ξένου σώματος ή οφθαλμικό πόνο σε έκθεση στον αέρα, στο φως ή σε μεταβολές της θερμοκρασίας) σε σύγκριση με όσους ασθενείς με ξηροφθαλμία δεν είχαν ημικρανίες. Φαίνεται, υποστηρίζουν οι συγγραφείς του άρθρου, ότι η ημικρανία προκαλεί κάποιου τύπου νευρολογική δυσλειτουργία και επομένως υπερευαισθησία στον οφθαλμικό πόνο, καθώς επηρεάζει το τρίδυμο νεύρο, το οποίο νευρώνει τα μάτια και τη γύρω περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο ομάδες ασθενών (πάσχοντες και μη-πάσχοντες από ημικρανία) είχαν παρόμοια ευρήματα ξηροφθαλμίας κατά την οφθαλμολογική εξέταση (πχ. παρόμοιο χρόνο διάσπασης δακρυϊκής στοιβάδας, ρυθμό παραγωγής δακρύων, ωσμωτικότητα δακρύων, βαθμό χρώσης κερατοειδούς), επομένως η πιο έντονη συμπτωματολογία των ημικρανικών ασθενών δεν οφειλόταν σε πιο έντονη ξηροφθαλμία, αλλά σε χαμηλότερο ουδό ευαισθησίας τους στον πόνο.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι ασθενείς με ημικρανία ήταν κατά μέσο όρο νεότεροι (57 ετών) από όσους δεν είχαν ημικρανία (62 ετών) και μάλιστα ήταν πιθανότερο να είναι γυναίκες.

Βιβλιογραφία
Farhangi M et al. Individuals with migraine have a different dry eye symptom profile than individuals without migraine. Br J Ophthalmol 2020;104:260–264. doi:10.1136/bjophthalmol-2018-313471

Παράγοντες που επηρεάζουν την online αξιολόγηση τω...
Ελπίδες για αντιμετώπιση του γλαυκώματος χωρίς στα...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...