Η επέμβαση καταρράκτη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου και τη νοητική λειτουργία.

Η επέμβαση καταρράκτη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου και τη νοητική λειτουργία ! Η επέμβαση καταρράκτη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου και τη νοητική λειτουργία !

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη παρέχει ενδείξεις, ότι η επέμβαση καταρράκτη πιθανώς συμβάλλει στη βελτίωση του βιολογικού ημερήσιου ρυθμού, της ποιότητας ύπνου και της νοητικής λειτουργίας. Πρόκειται για μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία και στην οποία συμμετείχαν 13 ασθενείς ηλικίας 55-80 ετών οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη και 16 αντίστοιχης ηλικίας φυσιολογικά άτομα χωρίς καταρράκτη. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε ειδικό εργαστήριο ύπνου για 3 εβδομάδες και μελετήθηκαν οι παράμετροι του νυχτερινού ύπνου τους καθώς και οι δεξιότητές τους σε διάφορα ψυχοκινητικά τεστ που καλούνταν να κάνουν κάθε πρωί.

Η μελέτη έδειξε, ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη είχαν πιο φυσιολογικά επίπεδα μελατονίνης (μιας ορμόνης που σχετίζεται με τον ύπνο), περνούσαν περισσότερη ώρα σε κατάσταση “βαθέος ύπνου” (επομένως, είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου) και τα κατάφερναν καλύτερα στα τεστ νοητικής λειτουργίας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη υπερτερούσαν όσοι είχαν άχρωμους τεχνητούς φακούς (που αποκλείουν μόνο την υπεριώδη ακτινοβολία), σε σύγκριση με όσους είχαν έγχρωμους τεχνητούς φακούς (που αποκλείουν και το κυανό φάσμα της φωτεινής ακτινοβολίας).

Αν λοιπόν είστε διστακτικοί για επέμβαση καταρράκτη, ίσως αυτή η μελέτη σας δώσει ένα επιπλέον κίνητρο να αποφασίσετε!

Βιβλιογραφία
1. Chelappa SL et al. Association of Intraocular Cataract Lens Replacement With Circadian Rhythms, Cognitive Function, and Sleep in Older Adults. JAMA Ophthalmol 2019, doi:10.1001/jamaophthalmol.2019.1406. Published online May 23, 2019.
2.https://www.medscape.com/viewarticle/913449?nlid=130045_450&src=WNL_mdplsfeat_190604_mscpedit_opth&uac=124816CG&spon=36&impID=1984136&faf=1

Οι ασθενείς με χαμηλή όραση είναι ίσως λίγο πιο ευ...
Νυχτερινές αϋπνίες; Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις ν...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...