Γιατρέ, νομίζω ότι το μωρό μου στραβίζει...

Γιατρέ, νομίζω ότι το μωρό μου στραβίζει... Γιατρέ, νομίζω ότι το μωρό μου στραβίζει...

Μια συχνή ανησυχία των νέων γονιών είναι, ότι το μωρό τους στραβίζει. Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό θα ήθελα να εξηγήσω κάποια πράγματα σχετικά με το θέμα.

Καταρχάς, όταν το μωρό εστιάζει τα μάτια του σε κοντινά αντικείμενα (λιγότερο από 30 εκ.), τότε είναι απολύτως φυσιολογικό να στραβίζει. Αυτό συμβαίνει, γιατί κατά την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα εκλύεται ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό, το λεγόμενο αντανακλαστικό της προσαρμογής, που προκαλεί μύση (μείωση του μεγέθους της κόρης), προσαρμογή του φακού και σύγκλιση των ματιών (κίνηση προς τα μέσα), ώστε να δημιουργηθεί ευκρινής εικόνα στον αμφιβληστροειδή. Αν λοιπόν βλέπετε το μωρό σας να στραβίζει (είτε ζωντανά είτε σε φωτογραφίες), αναρωτηθείτε πρώτα, αν εκείνη τη στιγμή το μωρό εστιάζει σε κάποιο κοντινό αντικείμενο.

Αν το μωρό σας δίνει την εντύπωση ότι στραβίζει, ενώ κοιτάζει μακριά, τότε θα πρέπει να έχετε υπόψη σας το φαινόμενο του ψευδοστραβισμού. Στα μωρά η μύτη δεν είναι πλήρως αναπτυγμένη, δηλαδή η ρίζα της είναι πλατιά και δεν εξέχει ιδιαίτερα από το υπόλοιπο πρόσωπο, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στους ενήλικες. Αυτό οδηγεί πολλές φορές στην εντύπωση ότι τα μάτια στραβίζουν προς τα μέσα, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει στραβισμός και το μωρό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ένας απλός τρόπος να διαπιστώσετε, αν το μωρό σας στραβίζει πραγματικά ή αν πρόκειται για ψευδοστραβισμό, είναι να παρατηρήσετε την αντανάκλαση του φωτός στα μάτια του. Κρατήστε το μωρό σας απέναντι από μια φωτεινή πηγή (λάμπα, φακό), σιγουρευτείτε ότι κοιτάζει μακριά (δηλ. δεν εστιάζει σε κοντινό αντικείμενο) και παρατηρήστε σε ποιο σημείο των ματιών του σχηματίζεται η αντανάκλαση του φωτός. Αν η αντανάκλαση παρατηρείται σε συμμετρικά σημεία των ματιών, τότε δεν υπάρχει στραβισμός. Αν τα σημεία αντανάκλασης δεν είναι συμμετρικά, τότε το μωρό όντως στραβίζει.

Παρακάτω παραθέτω μια σειρά από εικόνες που βρήκα στο Διαδίκτυο που βοηθούν να καταλάβει κάποιος, πώς γίνεται η αξιολόγηση του στραβισμού στα μωρά. Δείτε τις λεζάντες για επεξήγηση.

 

Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με τα μάτια, μέρ...
Κάνουν τα γυαλιά τα μάτια να τεμπελιάζουν;
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...