Γιατρέ, γιατί το μωρό μου δακρύζει συνέχεια;

Γιατρέ, γιατί το μωρό μου δακρύζει συνέχεια; Γιατρέ, γιατί το μωρό μου δακρύζει συνέχεια;

Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό μικρού ασθενούς μου θα ήθελα να επισημάνω τα εξής σχετικά με τη βρεφική δακρύρροια:

Η δακρύρροια στα βρέφη διακρίνεται σε οξεία-περιστασιακή και χρόνια-συνεχή. Περιστασιακή δακρύρροια μπορεί να συμβεί σε παροδικό ερεθισμό του ματιού, ξένο σώμα ή φλεγμονή (επιπεφυκίτιδα). Το βρέφος έχει συνήθως εκκρίσεις (τσίμπλες) και τρίβει το μάτι του, που μπορεί να είναι κόκκινο.

Σε περίπτωση όμως συχνής και επίμονης δακρύρροιας χωρίς άλλα σημάδια ερεθισμού, τότε το πιθανότερο είναι αυτή να οφείλεται σε συγγενή απόφραξη της δακρυϊκής οδού. Η δακρυϊκή οδός (βλ. εικόνα) αποτελείται από δυο μικρά σωληνάκια στο άνω και κάτω βλέφαρο που ενώνονται και καταλήγουν στο ρινοδακρυϊκό πόρο, ο οποίος μεταφέρει τα δάκρυα μέσα στη μύτη (γι' αυτό φυσάμε τη μύτη μας, όταν κλαίμε). Στα νεογνά κατά κανόνα η δακρυϊκή οδός δεν είναι εντελώς ανοικτή· μια μικρή μεμβράνη παραμένει στο κάτω στόμιο του ρινοδακρυϊκού πόρου η οποία φυσιολογικά διαλύεται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Ορισμένες όμως φορές η μεμβράνη αυτή δεν διαλύεται αυτόματα, οπότε τα δάκρυα δεν μπορούν να αποχετευθούν στη μύτη.

Θεραπευτικά, σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται καθημερινό (3-4 φορές την ημέρα) μασάζ της δακρυϊκής οδού με το δάχτυλο, όπως μπορείτε να δείτε ενδεικτικά στο παρακάτω βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=bVD3NYEBTCo

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (96%) η παραπάνω τακτική αρκεί, για να ανοίξει ο ρινοδακρυϊκός πόρος και να αποκατασταθεί η ομαλή αποχέτευση των δακρύων. Αν ωστόσο η απόφραξη επιμείνει και μετά την ηλικία των 12 μηνών, τότε χρειάζεται μια μικρή επέμβαση, κατά την οποία ο οφθαλμίατρος καθετηριάζει και ανοίγει με ειδικό στυλεό το ρινοδακρυϊκό πόρο.

Πολύ σπάνια, η επίμονη βρεφική δακρύρροια μπορεί να οφείλεται στο συγγενές γλαύκωμα, μια νόσο ιδιαίτερα επικίνδυνη για την όραση. Εκτός από δακρύρροια, το συγγενές γλαύκωμα χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος ματιού και ορισμένες φορές θόλωση του κερατοειδούς (βλ. εικόνα). Επίσης, το βρέφος εμφανίζει ευαισθησία στο φως και τρίβει έντονα τα μάτια του. Η κατάσταση αυτή απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση (συνήθως χειρουργική).

 

Κάνουν τα γυαλιά τα μάτια να τεμπελιάζουν;
Καλό Πάσχα!
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...