Γιατί δεν βλέπουμε με την κεντρική μας όραση στο σκοτάδι

Γιατί δεν βλέπουμε με την κεντρική μας όραση στο σκοτάδι Γιατί δεν βλέπουμε με την κεντρική μας όραση στο σκοτάδι

"Γιατρέ, νομίζω ότι τυφλώνομαι στο σκοτάδι! Δεν βλέπω να βάλω το κλειδί στην κλειδαριά, όταν δεν υπάρχει φως!"

Αν κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε εσάς, μην ανησυχείτε, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ο ιστός του ματιού που περιέχει τους φωτοϋποδοχείς, δηλαδή τα φωτοευαίσθητα κύτταρα με τα οποία βλέπουμε. Υπάρχουν δύο τύποι φωτοϋποδοχέων, τα κωνία και τα ραβδία. Τα κωνία βρίσκονται στην ωχρά κηλίδα (στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς) και είναι υπεύθυνα για την κεντρική όραση, ενώ τα ραβδία εντοπίζονται στον υπόλοιπο αμφιβληστροειδή και είναι υπεύθυνα για την περιφερική όραση.

Όταν εστιάζουμε τα μάτια μας σε κάποιο αντικείμενο, το βλέπουμε χάρη στα κωνία, ενώ όταν αντιλαμβανόμαστε κάποιο κίνδυνο στο περιφερικό οπτικό πεδίο (πχ. ένα αυτοκίνητο που μας πλησιάζει), χρησιμοποιούμε τα ραβδία.

Τα ραβδία είναι περισσότερο φωτοευαίσθητα από τα κωνία, δηλαδή ερεθίζονται σε πολύ χαμηλότερη ένταση φωτός (ακόμα και από μεμονωμένα φωτόνια). Έτσι, στο σκοτάδι βλέπουμε βασικά χάρη στα ραβδία. Επειδή όμως στην ωχρά κηλίδα δεν υπάρχουν ραβδία, παρά μόνο κωνία, όταν προσπαθούμε να εστιάσουμε σε κάποιο αντικείμενο σε σκοτεινές συνθήκες δεν μπορούμε να το δούμε, καθώς τα κωνία δεν λειτουργούν σε συνθήκες σκότους. Όταν όμως κοιτάξουμε λίγο πιο έκκεντρα, τότε μπορούμε να διακρίνουμε το αντικείμενο με την περιφερική μας όραση, δηλαδή χρησιμοποιώντας τα ραβδία. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να είμαστε “τυφλοί” στο σκοτάδι!

Ένα ακόμα ενδιαφέρον φαινόμενο που οφείλεται στα ραβδία είναι ότι στο σκοτάδι όλα φαίνονται να έχουν σκούρο μπλε χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ραβδία ερεθίζονται από μήκη κύματος του φωτός που βρίσκονται στην περιοχή του κυανού φάσματος. Αντίθετα, τα κωνία ερεθίζονται σε τρία διαφορετικά μήκη κύματος (κυανό, πράσινο, ερυθρό) και είναι υπεύθυνα για το ότι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο έγχρωμο.

Πόσοι άνθρωποι με προβλήματα όρασης υπάρχουν στην ...
Πώς αναπτύσσεται η όραση σε βρέφη και παιδιά
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...