Φυσιολογικός τοκετός και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: μύθοι και αλήθειες

Φυσιολογικός τοκετός και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: μύθοι και αλήθειες Φυσιολογικός τοκετός και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: μύθοι και αλήθειες

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα1 σε επιστημονικό περιοδικό από ομάδα οφθαλμιάτρων και γυναικολόγων υπενθυμίζει, ότι η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη περί υψηλού κινδύνου αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού δεν έχει σαφή επιστημονική τεκμηρίωση.

Είναι γεγονός, ότι κάποιες καταστάσεις προδιαθέτουν σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Τέτοιες είναι η υψηλή μυωπία, οι παθολογικές μεταβολές της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς και το προηγούμενο ιστορικό ρωγμής στον αμφιβληστροειδή ή ενδοφθάλμιας επέμβασης.

Έρευνες2 που έχουν γίνει σε γυναικολόγους έχουν δείξει, ότι σε ποσοστά που αγγίζουν το 75% θεωρούν ότι η υψηλή μυωπία, το ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς και το γλαύκωμα είναι ενδείξεις για υποβοηθούμενο τοκετό ή για καισαρική. Ο κύριος φόβος των γυναικολόγων είναι, ότι η αυξημένη ενδοθωρακική και ενδοφθάλμια πίεση που μπορεί να προκύψει κατά το στάδιο εξώθησης ενδέχεται να προκαλέσει ρωγμές και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς σε προδιατεθειμένα μάτια.

Ωστόσο, η έως τώρα διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία3,4,5 δεν έχει δείξει σαφή κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς κατά τον φυσιολογικό τοκετό, ακόμα και στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς του άρθρου,1 ο παθογενετικός μηχανισμός που οδηγεί σε ρηγματογενή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς δεν σχετίζεται με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, επομένως οι παραπάνω καταστάσεις δεν θα έπρεπε να θεωρούνται αντένδειξη για φυσιολογικό τοκετό. Η αυξημένη πίεση κατά το στάδιο εξώθησης μπορεί βέβαια να προκαλέσει αιμορραγία μικρών αγγείων του επιπεφυκότα (και επομένως κόκκινο μάτι για μερικές μέρες) ή σπανιότερα αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή (η οποία επίσης κατά κανόνα απορροφάται αυτόματα), αλλά όχι ρηγματογενή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Ένα άλλο είδος αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, που όντως μπορεί να σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, είναι η εξιδρωματική αποκόλληση, η οποία μπορεί να συμβεί σε εγκύους που πάσχουν από εκλαμψία (υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη) και που οφείλεται σε οίδημα των στιβάδων του αμφιβληστροειδούς. Αυτού του είδους η αποκόλληση υποστρέφει αυτόματα μετά τον τοκετό και δεν χρειάζεται επέμβαση, επομένως από οφθαλμολογικής σκοπιάς ούτε αυτή αποτελεί αντένδειξη για φυσιολογικό τοκετό. Ωστόσο, έγκυες με εκλαμψία μπορεί να έχουν άλλους κινδύνους και ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει καισαρική για άλλους, μη οφθαλμολογικούς, λόγους.

Βιβλιογραφία
1. Ellaban A et al. Risk of retinal detachment during labour: beliefs versus
evidence. The Obstetrician & Gynaecologist, 27 December 2019, doi:10.1111/tog.12643
2. Socha MW et al. Retrospective analysis of ocular disorders and frequency of cesarean sections for ocular indications in 2000-2008--our own experience. Ginekol Pol 2010;81:188–91.
3. Elsherbiny SM, Benson MT. Retinal detachment and the second stage of labour: a survey of regional practice and literature review. J Obstet Gynaecol 2003;23:114–7.
4. Neri A et al. The management of labor in high myopic patients. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1985;19:277–9.
5. Landau D et al. The effect of normal childbirth on eyes with abnormalities predisposing to rhegmatogenous retinal detachment. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol 1995;233:598–600.

Είστε δεξιόφθαλμοι ή αριστερόφθαλμοι;
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση υψηλής μυωπία...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...