Φακός επαφής που σταματά την παιδική μυωπία;

Φακός επαφής που σταματά την παιδική μυωπία; Φακός επαφής που σταματά την παιδική μυωπία;

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έδωσε πρόσφατα την έγκρισή του για την κυκλοφορία ενός φακού επαφής (MiSight®) που φαίνεται ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά.

Ο συγκεκριμένος φακός επαφής είναι ημερήσιας αντικατάστασης (δηλ. τα παιδιά τον βγάζουν το βράδυ και το επόμενο πρωί τον αντικαθιστούν με καινούριο) και αφορά παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Ο φακός αυτός μοιάζει με τον συνηθισμένο φακό επαφής των ενηλίκων, αλλά η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι έχει χαραγμένους δακτυλίους στην περιφέρειά του, οι οποίοι διαθλούν το φως κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάποιες από τις φωτεινές ακτίνες να εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην επιβράδυνση της μυωπίας λόγω παρεμπόδισης του μηχανισμού προσαρμογής του ματιού.

Μια μελέτη διάρκειας 3 ετών έδειξε, ότι παιδιά που φορούσαν αυτό το φακό επαφής είχαν σημαντικά μικρότερη εξέλιξη της μυωπίας τους σε σύγκριση με τα παιδιά που φορούσαν απλώς τα γυαλιά τους, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες από τη χρήση των φακών επαφής.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η εφαρμογή φακών επαφής γενικά δεν είναι εντελώς απλή και αθώα υπόθεση, καθώς η κακή χρήση τους ενδέχεται να προκαλέσει έλκη (=πληγές) στον κερατοειδή, υποξία και θόλωση κερατοειδούς ή ακόμα και μόλυνση του κερατοειδούς. Γι΄ αυτό και επιβάλλεται η σχολαστική τήρηση συγκεκριμένων κανόνων υγιεινής και καθαρισμού τους κατά την εφαρμογή τους. Πάντως, δεν διαπιστώθηκε έως τώρα στα παιδιά υψηλότερος κίνδυνος από τη χρήση φακών επαφής σε σχέση με τους ενήλικες.

Ο ιδιαίτερος αυτός φακός επαφής για την παιδική μυωπία κυκλοφορεί ή πρόκειται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ισπανία.

Βιβλιογραφία
https://www.aao.org/headline/fda-oks-first-contact-lens-slow-childhood-myopia

Νόστιμες τροφές για υγιή μάτια!
Πώς να βάζετε σωστά τις οφθαλμικές σταγόνες
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...