Ερμηνεύοντας την οπτική οξύτητα

Ερμηνεύοντας την οπτική οξύτητα Ερμηνεύοντας την οπτική οξύτητα

Με αφορμή μια σχετική συζήτηση που είχα με έναν ασθενή μου πριν από λίγες μέρες, θεώρησα σκόπιμο μέσα από τη σελίδα αυτή να εξηγήσω μερικά πράγματα σχετικά με το πώς μετρούμε την οπτική οξύτητα και πώς ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα της μέτρησης.

Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει τον οφθαλμίατρο να λέει, ότι πχ. “έχετε όραση 5/10” ή “έχετε όραση 50%”, να εκφράζει δηλαδή την οπτική σας οξύτητα με αριθμητικό κλάσμα ή με ποσοστό %. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει, λόγου χάρη, ότι αναγνωρίσατε σωστά μόνο 5 από τα 10 οπτικά σύμβολα (γράμματα, αριθμούς κλπ.) που σας έδειξε ο οφθαλμίατρος στην οθόνη; Ή μήπως σημαίνει ότι η λειτουργικότητα του ματιού σας είναι η μισή του φυσιολογικού;

Όταν ο οφθαλμίατρος εξετάζει την οπτική οξύτητά σας, σάς επιδεικνύει προοδευτικά μικρότερα οπτικά σύμβολα μέχρις ότου δεν μπορείτε να τα διακρίνετε. Η μικρότερη γραμματοσειρά που μπορείτε να διαβάσετε σε μια ορισμένη απόσταση χαρακτηρίζει την οπτική σας οξύτητα και εκφράζεται συνήθως σε "δέκατα" (πχ. 5/10 κοκ.).

Για λόγους ευληπτότητας από τον ασθενή συνηθίζουμε οι οφθαλμίατροι να λέμε, ότι πχ. "έχετε όραση 50%", όταν μετράμε οπτική οξύτητα πέντε δέκατα (5/10). Ωστόσο, όπως υπονοήθηκε παραπάνω, αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπετε το 50% όσων βλέπει ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Οπτική οξύτητα 5/10 σημαίνει, ότι το μέγεθος γραμματοσειράς που ο μέσος φυσιολογικός άνθρωπος διαβάζει από απόσταση 10 μέτρων, εσείς μπορείτε να το διαβάσετε, μόνο όταν πλησιάσετε στα 5 μέτρα (άρα στο 50% της απόστασης). Αντίστοιχα, όραση 1/10 σημαίνει ότι θα πρέπει να πλησιάσετε σε απόσταση 10 φορές μικρότερη από το μέσο φυσιολογικό άνθρωπο (δηλ. στο 1/10 της απόστασης), προκειμένου να διαβάσετε ευκρινώς ορισμένου μεγέθους γραμματοσειρά. Ομοίως, όραση 10/10 σημαίνει ότι διαβάζετε τη γραμματοσειρά από την ίδια απόσταση με το μέσο φυσιολογικό άνθρωπο, ενώ όραση 15/10 (ναι, υπάρχει!) σημαίνει ότι μπορείτε να διακρίνετε τη γραμματοσειρά από απόσταση 1,5 φορές μεγαλύτερη από το μέσο φυσιολογικό άνθρωπο, δηλαδή έχετε περίπου "όραση αετού"!

Επομένως, τα κλάσματα και τα ποσοστά που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας αφορούν τη σχετική απόσταση από την οποία μπορείτε να διακρίνετε ορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς σε σύγκριση με το μέσο φυσιολογικό άνθρωπο και όχι τη λειτουργικότητα του ματιού.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί, ότι η οπτική οξύτητα αφορά μόνο την κεντρική σας όραση. Επομένως, μπορεί να έχετε όραση 1/10 και φυσιολογικό οπτικό πεδίο (δηλαδή περιφερική όραση) ή αντίστροφα κεντρική όραση 10/10, ενώ το οπτικό σας πεδίο να είναι εξαιρετικά περιορισμένο (πχ. σε προχωρημένο γλαύκωμα).

Το smartphone αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση σε ασθ...
Πώς να αντιμετωπίσετε το βλεφαρόσπασμο
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...