Επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα μάτια μας;

Επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα μάτια μας; Επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα μάτια μας;

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για γυναίκες και οφθαλμιάτρους το σημερινό άρθρο. Αφορά το πώς μπορούν να επηρεαστούν (φυσιολογικά και παθολογικά) τα μάτια κατά την εγκυμοσύνη και βασίζεται σε ένα εξαιρετικό επιστημονικό άρθρο ενός καλού συναδέλφου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Ιδού λοιπόν τι συμβαίνει (ή μπορεί να συμβεί) στα μάτια κατά την εγκυμοσύνη:

- Αυξημένη μελάγχρωση του δέρματος γύρω από τα μάτια (μέλασμα).
- Ξηροφθαλμία.
- Ελάττωση της ευαισθησίας του κερατοειδούς στον πόνο.
- Αύξηση του πάχους και της κυρτότητας του κερατοειδούς.
- Μεταβολές στη διαθλαστική κατάσταση (συνήθως αύξηση της μυωπίας). Για το λόγο αυτό αντενδείκνυται η διαθλαστική επέμβαση laser στις γυναίκες που είναι ή σχεδιάζουν άμεσα να μείνουν έγκυες. Το laser μπορεί να γίνει αφού παρέλθουν τουλάχιστον 6 μήνες από τον τοκετό και η διαθλαστική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.
- Ελάττωση του εύρους προσαρμογής με αποτέλεσμα κάποια δυσκολία στην εστίαση σε διάφορες αποστάσεις.
- Ελάττωση της ενδοφθάλμιας πίεσης λόγω ορμονικών μεταβολών που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση γλαυκώματος, η νόσος συνήθως παρουσιάζει μικρή βελτίωση και κάποιες φορές είναι δυνατό να διακοπούν οι γλαυκωματικές σταγόνες.
- Μικρή ελάττωση της περιφερικής όρασης (συγκεντρική στένωση οπτικών πεδίων).
- Σχετικά αυξημένος κίνδυνος για ορισμένες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς (πχ. για κεντρική ορώδη αμφιβληστροειδοπάθεια).
- Σε περίπτωση εκλαμψίας (δηλαδή υπερτασικής κρίσης κατά την εγκυμοσύνη) υπάρχει κίνδυνος για υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.
- Κίνδυνος θρόμβωσης και απόφραξης των αγγείων του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου.
- Κίνδυνος επιδείνωσης τυχόν προϋπάρχουσας διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
- Σε περίπτωση προϋπάρχουσας ιδιοπαθούς ενδοκράνιας υπέρτασης υπάρχει κίνδυνος η εγκυμοσύνη να επιδεινώσει το πρόβλημα και να προκαλέσει οίδημα θηλής του οπτικού νεύρου και διαταραχές στα οπτικά πεδία και στην όραση.
- Η θυρεοειδική νόσος (και κατά συνέπεια οι οφθαλμικές εκδηλώσεις της) μπορεί να επιδεινωθεί στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.
- Μια σπάνια επιπλοκή της μετα-τοκετικής περιόδου είναι η αποπληξία – ισχαιμική νέκρωση της υπόφυσης, που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης, διαταραχές οπτικών πεδίων και διπλωπία λόγω παράλυσης των οφθαλμοκινητικών μυών.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί την ομορφότερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Το σώμα της αλλάζει και προετοιμάζεται για να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή. Ωστόσο, επειδή οι αλλαγές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια της εγκύου και μάλιστα ορισμένες φορές αρνητικά, συνιστάται στενή παρακολούθηση από οφθαλμίατρο, ιδιως όταν προϋπάρχει κάποια οφθαλμική νόσος.

Κλείνοντας το σημερινό άρθρο, και επειδή έχω ερωτηθεί από ασθενή σχετικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι με βάση την τρέχουσα διεθνή βιβλιογραφία η μυωπία δεν αποτελεί αντένδειξη για φυσιολογικό τοκετό, καθώς έχει βρεθεί ότι ο κίνδυνος για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού είναι πολύ μικρός. Συνιστάται όμως η έγκυος με μυωπία να υποβληθεί σε οφθαλμολογική εξέταση – βυθοσκόπηση, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν διαταραχές του αμφιβληστροειδούς που προδιαθέτουν σε αποκόλληση (σε ειδικές περιπτώσεις μάλιστα μπορεί οφθαλμίατρος να προβεί σε προφυλακτική θεραπεία με laser). Επίσης, καλό είναι να γίνεται μια ακόμα οφθαλμολογική εξέταση μετά την περίοδο της λοχείας.

Βιβλιογραφία
Kalogeropoulos D et al. The physiologic and pathologic effects of pregnancy on the human visual system. J Obstet Gynaecol. 2019 Jun 13:1-12. doi: 10.1080/01443615.2019.1584891

Όταν τα μάτια αποκαλύπτουν παθήσεις του εγκεφάλου....
Ο καφές... και τα μάτια μας !
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...