Ένα φάρμακο για το διαβήτη μπορεί να προστατεύει την ωχρά κηλίδα μας ;

Ένα φάρμακο για το διαβήτη μπορεί να προστατεύει την ωχρά κηλίδα μας ; Ένα φάρμακο για το διαβήτη μπορεί να προστατεύει την ωχρά κηλίδα μας ;

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης αμερικανικής μελέτης η μετφορμίνη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιδιαβητικό φάρμακο, ενδεχομένως να προστατεύει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Στη μελέτη αναλύθηκαν τα ιατρικά δεδομένα και η φαρμακευτική αγωγή άνω των 300.000 ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών με εκφύλιση ωχράς κηλίδας και άλλων τόσων αντίστοιχης ηλικίας χωρίς ωχροπάθεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν μετφορμίνη σε μικρή ή μέτρια δόση είχαν κατά 6% μικρότερη πιθανότητα να έχουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας από όσους δεν ήταν σε αγωγή με μετφορμίνη. Ωστόσο, αυτή η ενδεχόμενη προστατευτική δράση δεν παρατηρούνταν σε διαβητικούς ασθενείς με συνυπάρχουσα διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Βάσει των παραπάνω οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μετφορμίνη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και για προστασία από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αν και αναγνωρίζουν πιθανές αδυναμίες της μελέτης τους και την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Βιβλιογραφία
Blitzer AL et al. Association of Metformin Use With Age-Related Macular DegenerationA Case-Control Study. JAMA Ophthalmol. Published online January 21, 2021. doi:10.1001/jamaophthalmol.2020.6331

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
Μπορεί ένα αντιγλαυκωματικό φάρμακο να θεραπεύσει ...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...