Μπορούν τα “μυγάκια” να θεραπευτούν με laser;

Μπορούν τα “μυγάκια” να θεραπευτούν με laser; Μπορούν τα “μυγάκια” να θεραπευτούν με laser;

Πολλοί από εμάς βλέπουν "μυγάκια" (οφείλονται σε πυκνώσεις του υαλοειδούς, του ζελατινώδους υλικού που βρίσκεται πίσω από το φακό του ματιού) που μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά, ιδιαίτερα σε φωτεινούς χώρους με ανοιχτά χρώματα.
Ήδη από το 1993 έχουν γίνει απόπειρες θεραπείας των πυκνώσεων αυτών με laser αλλά με αντικρουόμενα αποτελέσματα και αναφορές για επιπλοκές. Η λογική της θεραπείας είναι ότι το laser απελευθερώνει τοπικά ενέργεια που διαλύει τις θολερότητες.

Μια σχετικά πρόσφατη μελέτη (1) καταδεικνύει τη σημασία της πολύ προσεκτικής επιλογής ασθενών για laser. Στη μελέτη αυτή 52 ασθενείς με ενοχλητικά "μυγάκια" λόγω χρόνιας αποκόλλησης υαλοειδούς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πραγματικό ή εικονικό laser. Η ομάδα που υποβλήθηκε σε πραγματικό laser είχε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης των συμπτωμάτων (54% έναντι 9% στην ομάδα του εικονικού laser). Στη μελέτη αυτή δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές επιπλοκές από την εφαρμογή του laser.

Ωστόσο, πιθανολογείται ότι τα καλά αποτελέσματα του laser σε αυτή τη μελέτη οφείλονται κυρίως στην προσεκτική επιλογή των ασθενών (ασθενείς με 1-2 κεντρικά "μυγάκια" που βρίσκονταν όχι πολύ κοντά στο φακό ή στον αμφιβληστροειδή) και στη σχετικά χαμηλή ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε (<7 mJ). Αντίθετα, ασθενείς με πολλά "μυγάκια" που εντοπίζονται κοντά στο φακό ή στον αμφιβληστροειδή αναμένεται ότι χρειάζονται μεγαλύτερη ενέργεια laser για τη διάλυσή τους και υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών. (2)

Μάλιστα, μια άλλη μελέτη από τις ΗΠΑ (3) συγκέντρωσε τις αναφορές για επιπλοκές αυτού του είδους laser από διάφορους οφθαλμιάτρους και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η εφαρμογή laser για διάλυση μυϊοψιών μπορεί να σχετίζεται με γλαύκωμα, καταρράκτη, βλάβη του φακού, ρωγμές και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Επομένως, προς το παρόν η οφθαλμολογική κοινότητα δεν έχει αρκετές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του laser στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τα "μυγάκια", καθώς το laser φαίνεται να λειτουργεί και να είναι σχετικώς ασφαλές μόνο σε ειδικά επιλεγμένες περιπτώσεις.

Βιβλιογραφία
1. Shah C, Heier J. YAG Laser Vitreolysis vs Sham YAG Vitreolysis for Symptomatic Vitreous Floaters. A Randomized Clinical Trial. JAMA Ophthalmol. 2017;135(9):918-923
2. Lim J. YAG Laser Vitreolysis—Is It as Clear as It Seems? JAMA Ophthalmol. 2017;135(9):924-925.
3. Hahn P et al. Reported Complications Following Laser Vitreolysis. JAMA Ophthalmol. 2017;135(9):973-976

Διαθλαστικό laser σε ασθενείς με γλαύκωμα: Επιτρέπ...
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Έρχεται το τέλος του γλαυκ...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...