Μπορεί το γλαύκωμα να αντιμετωπιστεί χωρίς σταγόνες;

Μπορεί το γλαύκωμα να αντιμετωπιστεί χωρίς σταγόνες; Μπορεί το γλαύκωμα να αντιμετωπιστεί χωρίς σταγόνες;

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μιας πρόσφατα δημοσιευμένης κλινικής μελέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο προκρίνουν τη θεραπεία με laser ως πρώτη επιλογή σε ασθενείς με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας ή με μεγάλη πίεση των ματιών.

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν περίπου 700 ασθενείς με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση ή γλαύκωμα που δεν είχαν λάβει εώς τότε καμιά θεραπευτική αγωγή. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία ομάδα έλαβε θεραπευτική αγωγή με οφθαλμικές σταγόνες, ενώ η δεύτερη υποβλήθηκε σε θεραπεία με laser (επιλεκτική τραμπεκουλοπλαστική με laser, ή αλλιώς SLT).

Εν περιλήψει, η μελέτη έδειξε ότι η ελάττωση της ενδοφθάλμιας πίεσης ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες. Τρία χρόνια αργότερα, το laser λειτουργούσε επαρκώς σε περίπου 3 στους 4 ασθενείς (αν και κάποιοι από αυτούς χρειάστηκαν επανάληψη του laser ενδιάμεσα), δηλαδή αυτοί οι ασθενείς εξακολουθούσαν να έχουν επαρκώς ελαττωμένη ενδοφθάλμια πίεση χωρίς να χρειάζονται σταγόνες.

Πρέπει εδώ να σημειώσω, ότι το laser SLT υπάρχει στη θεραπευτική μας φαρέτρα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, αλλά συνήθως εφαρμόζεται ως δεύτερη επιλογή σε περίπτωση δυσανεξίας ή παρενεργειών από τις οφθαλμικές σταγόνες. Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία που πραγματοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά και το αποτέλεσμά της φαίνεται μετά από μερικές εβδομάδες. Η νέα γνώση που προσθέτει η παραπάνω μελέτη είναι, ότι το συγκεκριμένο laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς και με ασφάλεια ως πρώτη θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με πρωτοδιαγνωσμένη υψηλή ενδοφθάλμια πίεση ή γλαύκωμα και φαίνεται να ελέγχει επαρκώς την κατάσταση για τουλάχιστον 3 χρόνια. Ο χρόνος θα δείξει, αν τελικά θα κερδίσει την προτίμηση των οφθαλμιάτρων στην αρχική θεραπευτική προσέγγιση του γλαυκώματος.

Βιβλιογραφία
Garg A et al. Primary Selective Laser Trabeculoplasty for Open Angle Glaucoma and Ocular Hypertension: Clinical Outcomes, Predictors of Success and Safety from the Laser in Glaucoma and Ocular Hypertension (LiGHT) Trial. Ophthalmology 2019 Apr 24. doi: 10.1016/j.ophtha.2019.04.012.

Μπορεί ένα αντιδιαβητικό χάπι να προφυλάξει από τη...
Περισσότερη άσκηση, λιγότερο χρόνο μπροστά σε οθόν...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...