Μπορεί η παιδική μυωπία να επιβραδυνθεί με σταγόνες;

Μπορεί η παιδική μυωπία να επιβραδυνθεί με σταγόνες; Μπορεί η παιδική μυωπία να επιβραδυνθεί με σταγόνες;

Η αυξανόμενη μυωπία σε παιδιά είναι πλέον ένα σοβαρό θέμα παγκοσμίως, πρόβλημα που επιτείνεται και λόγω των πολλών ωρών εκπαίδευσης και ενασχόλησης με οθόνες. Στην Ασία μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχει επιδημιολογική έκρηξη της παιδικής μυωπίας. Υπάρχει όμως λύση;

Σχετικά πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας πενταετούς μελέτης σε 400 παιδιά ασιατικής καταγωγής 6-12 ετών με προοδευτική μυωπία (αρχική μυωπία τουλάχιστον 2 βαθμών και ρυθμός αύξησης πάνω από μισό βαθμό μέσα σε ένα χρόνο), στην οποία χρησιμοποιήθηκαν σταγόνες ατροπίνης σε τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις (0,5%, 0,1% και 0,01%), προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της μυωπίας. Οι λεπτομέρειες της μελέτης και των αποτελεσμάτων της δεν θα αναφερθούν εδώ, αφού είναι ειδικού ενδιαφέροντος και αφορούν τους οφθαλμιάτρους (παρατίθεται παρακάτω η σχετική βιβλιογραφία). Ωστόσο, με βάση τα ευρήματα της μελέτης οι ερευνητές προτείνουν το εξής θεραπευτικό σχήμα για παιδιά με προοδευτική μυωπία: σταγόνες ατροπίνης 0,01% μία φορά την ημέρα για 2 χρόνια. Εφόσον η μυωπία σταθεροποιηθεί στο τέλος του δεύτερου χρόνου, η θεραπεία μπορεί να διακοπεί για 1 χρόνο και να ξαναξεκινήσει, μόνο αν στο τέλος του τρίτου αυτού χρόνου η μυωπία αρχίσει και πάλι να αυξάνεται.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν γνωρίζουμε αν η θεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική σε μη-ασιατικής καταγωγής παιδιά. Επιπλέον, μια πρακτική δυσκολία στην εφαρμογή της παραπάνω θεραπείας στην Ελλάδα είναι, ότι από όσο γνωρίζω, δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σταγόνες ατροπίνης σε τόσο ασθενή συγκέντρωση (0,01%), άρα χρειάζονται ειδική παρασκευή.

Βιβλιογραφία
Chia A. et al. Five-Year Clinical Trial on Atropine for the Treatment of Myopia 2: Myopia Control with Atropine 0.01% Eyedrops. Ophthalmology 2016;123:391-399

ΥΓ. Συνοπτικά η μελέτη έδειξε, ότι οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ατροπίνης επιβράδυναν περισσότερο την εξέλιξη της μυωπίας στο τέλος των πρώτων 2 ετών της θεραπείας, αλλά στον τρίτο χρόνο, όταν πλέον η θεραπεία είχε σταματήσει, η μυωπία αυξήθηκε ταχύτερα στα παιδιά με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ατροπίνης, κι έτσι η ασθενής συγκέντρωση κρίθηκε ως πιο αποτελεσματική στη συγκράτηση της μυωπίας στο τέλος των 3 ετών.

Ασκηθείτε και προφυλαχθείτε από το γλαύκωμα!
Διημερίδα Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κεντρικής Ελλάδ...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...