Μπορεί ένα αντιγλαυκωματικό φάρμακο να θεραπεύσει την ημικρανία;

Μπορεί ένα αντιγλαυκωματικό φάρμακο να θεραπεύσει την ημικρανία; Μπορεί ένα αντιγλαυκωματικό φάρμακο να θεραπεύσει την ημικρανία;

Μια πρόσφατη μελέτη από την Ινδία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιγλαυκωματικό κολλύριο, η τιμολόλη, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οξέων επεισοδίων ημικρανίας!

Στην ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη συμπεριλήφθηκαν 50 ασθενείς με ημικρανία, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα οι ερευνητές έδωσαν κολλύριο τιμολόλης, ενώ στην άλλη κολλύριο που περιείχε τεχνητά δάκρυα. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι ασθενείς δεν γνώριζαν τι φάρμακο περιείχε το κολλύριο που τους δόθηκε. Η οδηγία ήταν σε κάθε επεισόδιο ημικρανίας να βάζουν μία σταγόνα από το κολλύριο που τους δόθηκε σε κάθε μάτι και αν ο πονοκέφαλος δεν υποχωρήσει μετά από 10 λεπτά να ξαναβάζουν άλλη μία σταγόνα. Είκοσι λεπτά μετά το επεισόδιο ημικρανίας οι ασθενείς αξιολογούσαν και κατέγραφαν σε ένα ημερολόγιο το επίπεδο πόνου. Τρεις μήνες μετά τη θεραπευτική αυτή αγωγή οι ασθενείς σταματούσαν τις σταγόνες για ένα μήνα και κατόπιν συνέχιζαν για άλλους τρεις μήνες με το άλλο κολλύριο (τη σύνθεση του οποίου επίσης αγνοούσαν).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σταγόνες τιμολόλης αντιμετώπισαν επιτυχώς 82% των επεισοδίων ημικρανίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα τεχνητά δάκρυα ήταν μόλις 14%.

Αν και η συγκέντρωση τιμολόλης στις σταγόνες ήταν μόλις 0,5%, οι ερευνητές πιθανολογούν ότι η αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου οφείλεται στην απορρόφησή της από το βλεννογόνο της μύτης (θυμίζω εδώ ότι οι οφθαλμικές σταγόνες ακολουθούν την πορεία των δακρύων και ένα μέρος τους καταλήγει στη μύτη μέσω της δακρυϊκής οδού).

Βιβλιογραφία
Kurian A et al. Short-term efficacy and safety of topical β-blockers (timolol maleate ophthalmic solution, 0.5%) in acute migraine: a randomized crossover trial. JAMA Ophthalmol. Published online October 1, 2020. doi:10.1001/jamaophthalmol.2020.3676

Ένα φάρμακο για το διαβήτη μπορεί να προστατεύει τ...
Παγκόσμια εβδομάδα ενημέρωσης για το Γλαύκωμα 2021
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...