Μπορεί ένα αντιδιαβητικό χάπι να προφυλάξει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας;

Μπορεί η μετφορμίνη να προφυλάξει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας; Μπορεί η μετφορμίνη να προφυλάξει από την εκφύλιση ωχράς κηλίδας;

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μια από τις σύγχρονες μάστιγες των ματιών και απειλεί την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Στον παθογενετικό μηχανισμό της φαίνεται ότι εμπλέκονται παράγοντες όπως η φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και η παραγωγή αγγειογενετικών ουσιών. Όμως, είναι ενδιαφέρον ότι οι παραπάνω παράγοντες ενοχοποιούνται και για την εξέλιξη μιας άλλης σοβαρής νόσου, του σακχαρώδη διαβήτη.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα και πολυχρησιμοποιημένα αντιδιαβητικά φάρμακα είναι η μετφορμίνη (το γνωστό glucophage). Εκτός από την δράση της ως φαρμάκου που ελαττώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα η έρευνα έχει δείξει ότι η μετφορμίνη έχει και αντιφλεγμονώδεις όσο και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επομένως, είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι άτομα που λαμβάνουν μετφορμίνη πιθανώς διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση νόσου της ωχράς κηλίδας.

Αυτό ακριβώς ήταν το αντικείμενο μεγάλης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν σε περίπου 70.000 άτομα με διαβήτη χρησιμοποιώντας στοιχεία από την εθνική βάση δεδομένων Υγείας. Η μελέτη έδειξε, ότι σε βάθος 13 ετών διαβητικοί υπό αγωγή με μετφορμίνη είχαν στατιστικά μικρότερη πιθανότητα (3,4%) να εμφανίσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε σχέση με όσους δεν είχαν λάβει μετφορμίνη (5,6%). Μάλιστα, η προστατευτική δράση της μετφορμίνης φαινόνταν να σχετίζεται με τη διάρκεια λήψης του φαρμάκου αλλά και τη συνολική δόση της. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Αν και τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ενδεικτικά και όχι αποδεικτικά της προστατευτικής δράσης της μετφορμίνης, εντούτοις συμπίπτουν με αυτά μιας άλλης πρόσφατης μελέτης από τις ΗΠΑ η οποία έδειξε ότι άτομα που λαμβάνουν μετφορμίνη έχουν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να πάχουν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Επομένως, είναι αρκετά πιθανό η προστατευτική δράση της μετφορμίνης να είναι πραγματική.

Σχετική βιβλιογραφία
1. https://www.touchophthalmology.com/insight/metformin-may-reduce-the-risk-of-developing-age-related-macular-degeneration/
2. Brown EE et al. The Common Antidiabetic Drug Metformin Reduces Odds of Developing Age-Related Macular Degeneration. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2019 Apr 1;60(5):1470-1477. doi: 10.1167/iovs.18-26422.

Το γλαύκωμα στην εγκυμοσύνη
Μπορεί το γλαύκωμα να αντιμετωπιστεί χωρίς σταγόνε...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...