Ασκηθείτε και προφυλαχθείτε από το γλαύκωμα!

Ασκηθείτε και προφυλαχθείτε από το γλαύκωμα Ασκηθείτε και προφυλαχθείτε από το γλαύκωμα

Αμερικανοί ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματα μελέτης τους σχετικά με το πώς η σωματική άσκηση και η κατάσταση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος (δηλαδή η φυσική σου κατάσταση, πόσο fit είσαι) σχετίζονται με το γλαύκωμα.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 9500 άτομα ηλικίας 40-80 ετών χωρίς γλαύκωμα τα οποία ερωτήθηκαν σχετικά με το βαθμό και τη συχνότητα της σωματικής τους άσκησης και η φυσική τους κατάσταση αξιολογήθηκε με τεστ κόπωσης.

Μετά από μια μέση διάρκεια παρακολούθησης 6 ετών, 128 από τους συμμετέχοντες διαγνώσθηκαν με γλαύκωμα. Παρατηρήθηκε, ότι άτομα στην υψηλότερη βαθμίδα σωματικής άσκησης (ισοδύναμης με τουλάχιστον 2,5 ώρες/εβδομάδα μέτριας έντασης αεροβική άσκηση, όπως γρήγορο βάδισμα, ελαφρό τρέξιμο, κολύμβηση) είχαν 50% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με γλαύκωμα σε σύγκριση με άτομα που δεν ασκούνταν. Επίσης, άτομα με πολύ καλή φυσική κατάσταση (στο υψηλότερο 1/3 της κλίμακας μέτρησης της φυσικής κατάστασης) είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση γλαυκώματος σε σύγκριση με άτομα κακής φυσικής κατάστασης (στο χαμηλότερο 1/3 της κλίμακας).

Σημαντική επισήμανση επί του θέματος: οι ερευνητές στην παραπάνω εργασία δεν ανέλυσαν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων γλαυκώματος. Αυτό είναι σημαντικό να το επισημάνω, γιατί υπάρχουν ορισμένοι τύποι γλαυκώματος, όπως για παράδειγμα το γλαύκωμα λόγω διασποράς χρωστικής, όπου η έντονη άσκηση γενικά αντενδείκνυται. Όσον αφορά όμως το απλό χρόνιο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας (που είναι και ο συνηθέστερος τύπος), η γνώμη των γλαυκωματολόγων συγκλίνει στο ότι η σωματική άσκηση γενικά προφυλάσσει.

Οι ειδικοί λοιπόν συμβουλεύουν: ασκηθείτε τακτικά, διατηρηθείτε σε καλή φυσική κατάσταση και προστατέψτε τα μάτια σας!

Σχετική βιβλιογραφία
Meier NF et al. Physical Activity, Cardiorespiratory Fitness, and Incident Glaucoma. Med Sci Sports Exerc. 2018 Jul 6. doi: 10.1249/MSS.0000000000001692. [Epub ahead of print]

Τα παιδιά στην εποχή της εικόνας
Μπορεί η παιδική μυωπία να επιβραδυνθεί με σταγόνε...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...