Αποφρακτική άπνοια: τι είναι και πώς επηρεάζει τα μάτια μας

Αποφρακτική άπνοια: τι είναι και πώς επηρεάζει τα μάτια μας Αποφρακτική άπνοια: τι είναι και πώς επηρεάζει τα μάτια μας

Αν γνωρίζετε κάποιον που ροχαλίζει δυνατά ή πνίγεται συχνά στον ύπνο του, τότε μπορεί να πάσχει από αποφρακτική άπνοια. Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία στη διάρκεια του ύπνου εμφανίζονται επεισόδια παροδικής διακοπής της αναπνοής λόγω υπερβολικής χαλάρωσης των μυών της αναπνευστικού συστήματος με συνέπεια την απόφραξη του αεραγωγού και την ελαττωμένη οξυγόνωση των ιστών. Τέτοια άτομα σηκώνονται το πρωί με πονοκέφαλο, στεγνό και ερεθισμένο λαιμό, μειωμένη διάθεση και ενέργεια, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολίες στη συγκέντρωση και στη μνήμη και πιθανώς συμπτώματα κατάθλιψης.

Η αποφρακτικη άπνοια εμφανίζεται κυρίως σε άτομα παχύσαρκα με παχύ λαιμό, άτομα με στενό αεραγωγό και χρονίως διογκωμένες αμυγδαλές, ενώ ρόλο παίζει και το σχετικό οικογενειακό ιστορικό. Εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών και συχνότερα στους έγχρωμους από ό,τι στους λευκούς. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι επίσης το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και ηρεμιστικών χαπιών.

Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί, άτομα με αποφρακτική άπνοια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις εξής συστηματικές παθήσεις:
- Αυξημένη ενδοκράνια πίεση
- Αρτηριακή υπέρταση
- Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
- Καρδιακό επεισόδιο
- Αρρυθμίες
- Διαβήτη
- Άνοια

Αλλά και τα μάτια μας κινδυνεύουν από την αποφρακτική άπνοια. Έτσι, τέτοια άτομα εμφανίζουν συχνότερα:
- Γλαύκωμα (συνήθως φυσιολογικής πίεσης)
- Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια / Διαβητικό οίδημα ωχράς
- Ισχαιμική οπτική νευροπάθεια
- Σύνδρομο χαλαρού βλεφάρου

Η αποφρακτική άπνοια μπορεί να διαγνωσθεί με τη λεγόμενη "μελέτη ύπνου" σε ειδικά εργαστήρια (συνήθως από εξειδικευμένο πνευμονολόγο, ΩΡΛ ή νευρολόγο), κατά την οποία μετρώνται παράμετροι όπως τα επίπεδα οξυγόνου, η ροή αέρα, οι κινήσεις των αναπνευστικών μυών, η εγκεφαλική δραστηριότητα και ο καρδιακός ρυθμός, ενώ ο ασθενής κοιμάται.

Για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας συνήθως συστήνεται απώλεια βάρους και ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικές μάσκες που χορηγούν αέρα με πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το ροχαλητό λοιπόν, εκτός από ενοχλητικό, είναι και ύποπτο...

Σχετική βιβλιογραφία
Maturi RK et al. Diabetic Retinopathy for the Comprehensive Ophthalmologist, Second Edition, 2015, p. 276

Οι κίνδυνοι της χρήσης μολυβιού ματιών
Κατανοώντας τις διαθλαστικές διαταραχές με σχήματα
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...