Ανακαλύψτε εύκολα αν έχετε αχρωματοψία!

Ανακαλύψτε εύκολα αν έχετε αχρωματοψία! Ανακαλύψτε εύκολα αν έχετε αχρωματοψία!

Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κάνετε το τεστ Ishihara, το πιο συνηθισμένο τεστ χρωματικής αντίληψης που σας κάνουν οι οφθαλμίατροι για να διαπιστώσουν αν πάσχετε από κάποια διαταραχή αντίληψης των χρωμάτων (δυσχρωματοψία, αχρωματοψία).

https://www.youtube.com/watch?v=yJNXmUxEqmg

Η διαταραχή στην αντίληψη των χρωμάτων δεν είναι και τόσο σπάνια. Εκτιμάται ότι 0,5% των γυναικών και έως 8% των ανδρών έχουν κάποιας μορφής δυσχρωματοψία! Αυτή η διαφορά στα ποσοστά ανάμεσα στα δύο φύλα οφείλεται στο ότι το γονίδιο για την αχρωματοψία κληρονομείται με το χρωμόσωμα Χ και κατά τον υπολειπόμενο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν ελαττωματικά γονίδια χρωματικής αντίληψης και στα δύο Χ χρωμοσώματά τους (θυμίζω ότι οι γυναίκες έχουν χρωμοσωμικό τύπο ΧΧ) για να έχουν αχρωματοψία, ενώ οι άνδρες εκδηλώνουν τη διαταραχή όταν το μοναδικό Χ χρωμόσωμά τους (οι άνδρες έχουν χρωμοσωμικό τύπο ΧΥ) περιέχει το ελαττωματικό γονίδιο.

Η αχρωματοψία διακρίνεται σε 3 τύπους ανάλογα με το πιο χρώμα επηρεάζεται περισσότερο: πρωτανοπία (ελαττωματική αντίληψη του κόκκινου), δευτερανοπία (ελαττωματική αντίληψη του πράσινου), τριτανοπία (ελαττωματική αντίληψη του μπλε). Ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαταραχής διακρίνουμε την δυσχρωματοψία (ήπια διαταραχή χρωματικής αντίληψης) και την αχρωματοψία (σοβαρή ή και πλήρης αδυναμία διάκρισης των χρωμάτων).

Σημείωση: Αν κάνοντας το τεστ έχετε 1-2 λαθάκια μην ανησυχείτε, πιθανότατα είναι φυσιολογικό. Άτομα με πραγματική διαταραχή χρωματικής αντίληψης δυσκολεύονται σε αρκετές από (ή και σε όλες) τις εικόνες του τεστ.

Πώς μπορώ να εξετάσω την ωχρά κηλίδα μου στο σπίτι...
Μπορούν οι πολυεστιακοί φακοί επαφής να επιβραδύνο...
Κληση

Αχιλλέας Μάνδαλος

Κάντε κλίκ στα παρακάτω κουμπιά κι ακολουθήστε μας ...